Marcel Ciolacu, mesaj ferm pentru liberali: „Să se hotărască dacă vor o coaliție cu PSD pe termen lung, atât la nivel central, cât şi local”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, le-a transmis un mesaj colegilor săi de la guvernare, în cadrul unei ședințe care s-a ținut la Vaslui.

20 ian. 2023, 20:24
Marcel Ciolacu, mesaj ferm pentru liberali: „Să se hotărască dacă vor o coaliție cu PSD pe termen lung, atât la nivel central, cât şi local”

Marcel Ciolacu le-a cerut liberalilor să se hotărască dacă vor o coaliție cu PSD pe termen lung, atât la nivel central, cât și local.

„Cred că domnii de la PNL, cu care constituim coaliţia de guvernare, ar trebui să se hotărască. Nu putem local să facem coaliţii cu USR, şi la Bucureşti să facem o coaliţie şi un guvern împreună, încercând cu acest dublu aspect politic, atât local, cât şi central şi să ne dorim ca lucrurile între noi să funcţioneze uniform. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Primăria Capitalei. Partenerii noştri trebuie să-şi asume. Ori şi-l asumă pe domnul Nicuşor Dan, care a fost candidatul susţinut de către PNL şi USR, ori încercăm să menţinem o coaliţie care a funcţionat. Eu consider că, alături de colegii mei am luat decizia corectă de a constitui această coaliţie, cel puţin până în anul 2024”, a declarat Marcel Ciolacu.

În opinia șefului PSD, coaliția poate continua în aceeași formă și în 2024.

„Eu, sincer, şi le transmit acum şi partenerilor noştri, consider că şi din 2024 putem continua acest format de coaliţie, dar trebuie să ne hotărâm – vrem să blocăm proiectele primarului de la Vaslui, cu USR? Vrem să ne asumăm proiectele cu USR din Bucureşti, sau ale lui Clotilde Armand, sau vrem să constituim o coaliţie în adevăratul sens atât local, cât şi central pentru a răspunde aşteptărilor românilor în acest moment şi pentru a răspunde provocărilor prin care trece nu numai România, întreaga Europă. Trebuie să vedem, dacă dorim să avem un proiect de ţară în viitor, atunci trebuie să ieşim în faţa românilor şi să ne asumăm acest lucru”, a mai spus președintele PSD.

Ciolacu, despre rotația premierilor: Să terminăm cu orice fel de speculații și să ne facem treaba ca până acum

Marcel Ciolacu a vorbit despre rotația premierilor din mai 2023. Liderul PSD le-a transmis tuturor să-și continue activitatea ca până acum. „Să terminăm orice fel de speculații în zona publică și să ne facem treaba cel puțin la nivelul la care l-am făcut până acum”, a spus preşedintele PSD.

„Trecem într-o perioadă în care intoxicăm românii cu tot felul de știri false, intenționat sau neintenționat. Mi-aș dori să nu încercăm să acoperim anumite evenimente petrecute cu niște știri false”, a afirmat Ciolacu.

Citește și Cutremur provocat de Marcel Ciolacu pe scena politică. Cine ar putea fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale

Șeful social-democraților a dat asigurări că rotația premierilor se va întâmpla conform acordului politic asumat de coaliție.

„Principiul de la care plecăm este clar cel stipulat în acord. Vă reamintesc că și noi, și partenerii de la Partidul Național Liberal și de la UDMR, de la minorități, suntem oameni politici. Sunt convins că la un moment dat, când va fi oportun, vom sta de vorbă mai în detaliu. Până atunci lucrurile sunt prevăzute într-un acord. Nu înțeleg de ce vorbim în spațiul public despre ce se întâmplă peste 5 luni, când prioritățile românilor sunt cu totul și cu totul altele”, a susținut liderul PSD.

Ciolacu amenință cu alegeri anticipate, dacă nu se respectă acordul politic

Liderul PSD a explicat că, în cazul în care nu se respectă acest acord politic, alegerile anticipate sunt soluția.

„Domnul prim-ministru Nicolae Ciucă e un om de onoare. E militar și general și sunt ferm convins că nu sunt probleme. Atributul desemnării primului-ministru este al președintele României, conform Constituției. Dacă nu se dorește, cu toate că nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, cred că aceea ar fi direcția. Ar fi păcat pentru că această coaliție, prin intrarea PSD, în afara faptului că a adus o coerență guvernamentală, a adus și o stabilitate politică și o liniște pentru toți factorii decidenți din statul român într-un moment foarte critic și nu am nicio reținere să spun… după o guvernare de doi ani de zile de dreapta. Vreți să vă reamintesc că luni de zile s-a vorbit despre funcții și cum se împart ele? Atât eu, cât și Nicolae Ciucă, am creat o coaliție pe alte principii și e evident, mai ales în fața a ce provocări au fost cu aceste crize suprapuse, că a existat o eficiență guvernamentală”, a declarat Marcel Ciolacu, cu câteva zile în urmă, la RomâniaTv.