Marcel Ciolacu, mesaj pentru Ucraina: „România e pregătită să fie în prima linie”. Ce i-a transmis lui Volodimir Zelenski

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă l-au vizitat pe Volodimir Zelenski la Kiev. PSD a dezvăluit ce i-a transmis președintele Camerei Deputaților liderului ucrainean.

26 apr. 2022, 22:15
Marcel Ciolacu, mesaj pentru Ucraina: „România e pregătită să fie în prima linie”. Ce i-a transmis lui Volodimir Zelenski

Aflat în vizită în Ucraina, Marcel Ciolacu l-a acuzat din nou pe Vladimir Putin de genocid, în cadrul întâlnirii cu Volodimir Zelenski.

„În faţa dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar şi răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanţele şi bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei naţiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite şi comunitatea internaţională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina”, a transmis Ciolacu.

Președintele PSD a subliniat sprijinul pe care-l oferă România Ucrainei.

„Nu putem avea ca parteneri de dialog o ţară care preferă violenţa tancurilor în locul diplomaţiei politice. Rusia trebuie izolată pe plan internaţional, de aceea vom susţine, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susţinător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova şi Georgia.

Vom face acest lucru pentru că suntem legaţi de dorinţa unei vieţi mai bune pentru cetăţenii noştri, dar şi de ataşamentul faţă de libertate şi democraţie. Vom face acest lucru convinşi fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranţă şi se va bucura de aceleaşi drepturi pe care le au toate minorităţile din Uniunea Europeană”, a mai declarat Ciolacu.

 

Marcel Ciolacu: „Avem dorinţa să fim principalul hub de stabilitate şi securitate în această regiune”

 

În urma întâlnirii cu premierul Denys Smyhal, Ciolacu a anunțat că „România este pregătită să fie în prima linie”.

„România este pregătită să fie în prima linie pentru a ajuta la reconstrucţia unei Ucraine puternice după război. Invazia ilegală a Rusiei a ridicat miza importanţei strategice a Mării Negre şi a pus România în prim planul unei noi realităţi economice. Obiectivul României este să joace un rol esenţial în reconstrucţia Ucrainei.

Avem o graniţă comună de 650 de km, valori democratice comune şi dorinţa să fim principalul hub de stabilitate şi securitate în această regiune. Porturile Constanţa şi Galaţi vor fi principalele puncte strategice de legătură între Ucraina şi restul lumii. România trebuie să devină principalul punct prin care să se realizeze transferul mărfurilor ucrainene”, a mai declarat Ciolacu.

„Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanţe familiilor victimelor acestui război ilegal şi nejustificat. Prin atrocităţile comise, Rusia lui Putin a contestat însăşi temelia civilizaţiei şi democraţiei europene şi occidentale”, a mai precizat pesedistul.