Marcel Ciolacu: „Nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend!”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend.

28 mart. 2024, 12:00
Marcel Ciolacu: „Nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend!”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. ”Au închis alţii pieţele în pandemie şi au pus orar la magazine, nu mai suntem în etapa aceea”, a arătat premierul.

Propunerea inițială, ca hipermarketurile să fie închise de tot sâmbăta și duminica, a stârnit mari controverse în rândul comercianților, iar măsura este regândită acum. Cei care dețin lanțuri mari de magazine spun că această măsură ar putea duce și la reducerea numărului de angajați. De cealaltă parte, micii comercianţi spun că asta nu s-ar putea întâmpla, pentru că oamenii se vor adapta la program.

Ministrul Agriculturii, despre închiderea marilor magazine în weekend: „Românii pot decide. Încercăm să facem un studiu”

”Vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor la sfârşit de săptămână”, a spus premierul Marcel Ciolacu  în şedinţa Executivului.

”Din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend! Au închis alţii pieţele în pandemie şi au pus orar la magazine, nu mai suntem în etapa aceea”, a afirmat Marcel Ciolacu.

“Toate magazinele închise în weekend după ora 13:00” – propunerea comercianților

“Toate magazinele închise în weekend după ora 13:00” – a fost propunerea pe care reprezentanții comercianților au înaintat-o în cadrul unei discuții la Guvern. Aceștia au susținut că angajații din supermarketurile din România au nevoie de zile libere la final de săptămână. Executivul s-a arătat atunci deschis să analizeze propunerea.

Program magazine 2024. Ce orar au cele mai vizitate magazine din țară, Lidl, Kaufland, Carrefour, Mega Image și Auchan. Program redus în weekend!

Inițial, propunerea cu care veniseră micii comercianți era de a închide toate hypermarketurile în weekend. Fiind discriminatorie o astfel de măsură, au decis să vină cu o inițiativă ce ar viza toate magazinele, inclusiv cele de cartier.

Programul magazinelor redus în weekend a fost aplicat în mai multe țări europene. Spre exemplu, în Germania, Austria și Franța, supermarketurile sunt închise duminică.

Supermarketurile și mallurile, cu lacătul pe uşă după ora 13.00 în weekend. Noua propunere