Supermarketurile și mallurile, cu lacătul pe uşă după ora 13.00 în weekend. Noua propunere

Supermarketurile și mallurile să aibă program în weekend până la ora 13.00, pentru ca angajații lor să stea cu familia, propun patronii de mici magazine.

25 mart. 2024, 12:59
Supermarketurile și mallurile, cu lacătul pe uşă după ora 13.00 în weekend. Noua propunere

Toate magazinele alimentare ar putea fi închise în weekend, dar doar jumătate de zi. Propunerea inițială, ca hipermarketurile să fie închise de tot sâmbăta și duminica, a stârnit mari controverse în rândul comercianților, iar măsura este regândită acum. Cei care dețin lanțuri mari de magazine spun că această măsură ar putea duce și la reducerea numărului de angajați. De cealaltă parte, micii comercianţi spun că asta nu s-ar putea întâmpla, pentru că oamenii se vor adapta la program.

Proiect: Supermarketurile ar putea să rămână închise în weekend sau ar putea avea program redus

Măsura închiderii magazinelor alimentare și a hipermarketurilor în weekend sau reducerea programului acestora ar putea fi impusă și în Romania. Reprezentanții lanțurilor de magazine autohtone și ai distribuției din comerțul cu bunuri alimentare au discutat cu premierul Marcel Ciolacu despre soluțiile prin care pot fi sprijiniți  producătorii, distribuitorii și retalierii. In țări ca Olanda, Franța sau Elveția măsura este aplicată deja de mai mulți ani.

Supermarketurile din România, închise în weekend! De unde își vor putea face românii cumpărăturile
Feliciu Paraschiv, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Comercianților Mici si Mijlocii spune la RFI ca sunt 200.000 de angajați în retail care ar avea mai mult timp liber dacă magazinele ar fi închise în weekend. El mai spune că săptămâna viitoare vor fi din nou discuții pe aceasta temă cu reprezentanții Guvernului:  „Domnul prim ministru ne-a invitat pe noi, pe Asociația Comercianților Mici și Mijlocii și pe Asociația Distribuitorilor din România, pe data de 19, la Palatul Victoria, la o discuție prin care să încercăm să găsim soluții pentru sprijinirea producătorilor români, comerțului românesc, magazinelor românești, scăderea inflației și reducerea prețurilor. Una dintre măsurile pe care noi am propus-o a fost închiderea lanțurilor de supermarketuri și hipermarketuri mai mari de 1.000 de metri, sâmbăta și duminica.”

„În urma discuțiilor, am tras concluzia că nu putem face chestia asta (n.r. închiderea în weekend a hipermarketurilor) , pentru că apar discrepanțe și discriminări între diferitele forme de retail. Vor apărea probleme, vor fi atacate în instanță și nu se va alege nimic de legea asta. Am mers mai departe și am zis: hai să le închidem pe toate sâmbăta și duminica, de la ora 13, sâmbăta până luni dimineață. Au venit comercianții mici și au spus -domne, avem o problemă de perisabilitate. Sunt mărfuri, carne și alte produse refrigerate cu termen scurt de garanție de 3  sau 4 zile, și noi am pierde o zi, o zi jumătate de garanție și riscăm să pierdem produse, să generăm mai multe expirate, mai multă risipă alimentară. Și am convenit că ar fi cel mai indicat să închidem sâmbătă la ora 13.00 sau 14.00 sau 15.00, la cât se stabilește, și duminică la fel, la ora 13.00, 14.00  sau 15.00. Rațiunea e bazată și pe faptul că cea mai importantă resursă a noastră sunt oamenii cu care lucrăm. După cum știți, forța de muncă e din ce în ce mai greu de găsit. Ați observat, în retailul mare deja au început să apară expați, au început să apară lucrători din alte țări, din Ceylon, din Pakistan, din India, pentru că nu mai găsim oameni cu care să lucrăm. Și atunci noi am încercat să vedem care e cauza faptului ăsta, de nu găsim forță de munc. Și nu salariul am concluzionat că e cel mai important lucru, ci că timpul liber.

Ciolacu, despre închiderea hipermarketurilor în weekend: „Nu poţi spune românilor când să-şi cumpere alimente”

Chiar dacă noi oferim două zile libere pe săptămână, conform legii angajaților, chiar dacă ei lucrează 40 de ore pe săptămână, ei vor să stea cu familia și au nevoie de un weekend liber sau măcar de o zi două de weekend, să le prindă și ei o dată, de două ori pe lună. Și am constatat că ar fi mult mai bine dacă am închide magazinele la ora 13:00 sau 14:00 sau 15:00 sâmbăta și duminica la fel, la 13:00, 14:00 sau 15:00, la cât o să se stabilească, astfel încât să lucrăm cu o tură. În general, în retail se lucrează cu două ture. Să lucrăm cu o tură sâmbăta și duminica asta, dau un exemplu și cealaltă tură să fie liberă și să lucrăm cu cealaltă tură sâmbăta și duminica viitoare și tura de sâmbăta și duminica seara să fie liberă. Nu vă ascund că am studiat impactul. Suntem 40.000  de companii pe codul 4711 cu bilanț depus la anul trecut și cu cifre de afaceri declarate și cu totul în regulă, care însumează aproape 200.000 de angajați. Deci, din start cred că 200.000 de angajați s-ar bucura foarte, foarte mult dacă măsura asta ar fi luată. ”

Măsura ar putea duce la scăderea locurilor de muncă în domeniu

„N-ar avea de ce, pentru că noi am stat să analizăm care ar fi pierderile. Avantaje sunt multe, și sectorul HoReCa s-ar bucura. Poate oamenii ar mai merge și la un teatru, la un muzeu, la un cinematograf. Adică lucrurile s-ar consuma altfel sâmbătă după-amiaza și duminică după-amiaza, decât un turist de mall. Am stat și am pus în balanță și ce s-ar putea întâmpla rău. Mai ales că vine propunerea din partea unei asociații de retail, nu din partea unei asociații sindicale. Și am tras concluzia așa : vânzările, cu siguranță, după ce oamenii se vor obișnui, se vor muta cu siguranță de sâmbătă după amiază, sâmbătă dimineață, de duminică după-amiază, duminică dimineață sau în timpul săptămânii. Da, putem să mărim chiar programul în timpul săptămânii cu o oră, pentru că foarte mulți clienți se plâng de faptul că nu ajung în timp util de la serviciu să și facă cumpărăturile. De fapt, volumul de muncă rămâne același. Cam tot atâta marfă trebuie să plimbăm din punctul A în punctul B, de la ușa din spate a magaziei până la ușa din fața magazinului. Deci n-ar trebui să scadă nevoia de forță de muncă și nici vânzarea n-ar trebui să scadă. ”

Astfel de măsuri au fost luate în mai multe state europene, ca Olanda, Franța, Elveția, însă acolo oamenii nu au două sau trei joburi ca să poată supraviețui. ” Nu aș vrea să transmit ceva oamenilor, aș vrea doar să amintesc faptul că dacă în 1940 părinții petreceau 45 de minute pe zi cu copiii, în zilele noastre petrec doar 5 minute pe zi  cu copiii și cred că asta spune totul. Poate ne-am dori și noi să fie primăriile deschise sâmbăta și duminica, pentru că eu nu am timp să merg la primărie în timpul programului, de la ora 8 până la ora 16. Nu am timp, nu ajung niciodată la primărie… Hai să punem și primăriile deschise, instituțiile statului deschise…”, a mai spus Feliciu Paraschiv.

„Eu cred că suntem raționali și ne putem  anticipa nevoile măcar pentru 12 ore. Să presupunem că închidem la ora 13:00 sau 14:00 sau 15:00. Chiar nu putem să anticipăm ce nevoi avem până mâine dimineață? Noi am fost cu o propunere la domnul prim- ministru. Dumnealui ne-a spus să o scriem și o transpunem într-o formă sau alta într-un document. Probabil săptămâna viitoare ne va chema din nou la discuții aprofundate, să punem în balanță pierderi și beneficii și de aici încolo forma de adoptare e mai rapidă sau mai lentă, în funcție de dumnealor. ”

Premierul Marcel Ciolacu a spus că o decizie în acest sens „nu este una uşoară”.

„Am dat în discuţie, la tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi, că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz. Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să-şi cumpere alimente, totuşi e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuşi impactul. Nu e o decizie uşoară dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie”, a explicat joi Marcel Ciolacu, potrivit  RFI.

George Bădescu, director executiv la Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR): „După părerea noastră este o abordare cel puțin care își are locul acum. Sindicatele au altă părere. Către noi și-au exprimat îngrijorarea cu posibilitatea daca ar exista aceasta limitare să asistăm la disponibilizări.

Dacă vorbim de angajați în weekend trebuie să vorbim de întreaga economie. Cred că aici putem găsi soluții echilibrate să acomodeze aceste dorințe și nevoi, fără a destabiliza până la urma sectoare întregi economice”.

Ministrul Agriculturii nu este de acord cu închiderea hipermarketurilor în weekend

Ministrul Agriculturii Florin Barbu nu este de acord cu propunerea ca hipermarket-urile să fie închise sâmbăta şi duminica pentru a avantaja micii retaileri. ”Timpul dumneavoastră liber acela este, în weekend. În timpul săptămânii toată lumea munceşte, toată lumea are probleme”, a susţinut ministrul Agriculturii la Prima TV, citat de news.ro.

„Am avut o discuţie la guvern cu micii retaileri, au avut solicitarea aceasta de a fi închise în weekend, sâmbăta şi duminica, aceste magazine. Micii retaileri sunt procesatorii români care au şi magazine de desfacere. Scăderea vânzărilor la magazinele mici este foarte mare în perioada de weekend. Foarte mulţi români muncesc în timpul săptămânii şi în wekeend merg şi se relaxează, se duc în mall, în mall este şi câte un supermarket, deci fac şi cumpărăturile. Eu nu cred că pot, ca ministru al Agriculturii, să vă oblig pe dumneavoastră când să vă faceţi cumpărăturile”, a explicat ministrul Agriculturii la Prima TV.

Întrebat dacă, în concluzie, va fi modificat programul de funcţionare pentru hipermarket-uri, Florin Barbu a răspuns: „Nu sunt de acord cu lucrul acesta”.

Cât despre statele europene în care marile lanţuri de magzine sunt închise în weekend, Florin Barbu a spus: „Am fost în zona de Franţa. Cred că duminica după ora 13.00 erau închise, dar sâmbăta erau deschise”.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că a dat spre analiză propunerea privind eventuala închidere a supermarketurilor în weekend, pentru a vedea care este impactul unei astfel de propuneri. Liderul PSD a mai spus că o decizie în acest sens „nu este una uşoară”.