EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Nu există negociere pe pachetul social. Nicolae Ciucă ar putea rămâne premier până în 2024”

Preşedintele PSD a făcut dezvăluri importante în exclusivitate la România TV, la emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu.

15 dec. 2021, 21:03
EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Nu există negociere pe pachetul social. Nicolae Ciucă ar putea rămâne premier până în 2024”

Marcel Ciolacu a anunţat, în direct la România TV, ce îi aşteaptă pe români de anul viitor şi a explicat de ce se întârzie adoptarea bugetului. Liderul PSD a recunoscut, miercuri seară, că bugetarii nu vor avea salarii mărite. Liderul social-democrat a precizat că aproape toate salariile bugetarilor vor fi înghețate, alături de pensiile speciale și veniturile demnitarilor. Șeful Camerei Deputaților a explicat și motivul pentru care Guvernul a luat o astfel de decizie. „Avem un grad de îndatorare de 50% din PIB. Să vedem cât e PIB-ul, căci e posibil să fi depășit.”, a spus Ciolacu.

„Eu, Marcel Ciolacu, vă promit că nici un factor din judeţ nu va cere miniştrilor să pună oameni pe pile în Guvern”, după ce Alexandru Rafila a dezvăluit că mai mulţi oameni fără niciun fel de pregătire se aflau în CA legate de domeniul Sănătăţii. Liderul PSD a explicat că fratele lui Stănescu, numit recent, are competenţe profesionale, are două mandate în Parlament. „Mi-l asum, vom vedea activitatea dânsului”, a conchis Ciolacu. „Nu am să-i reproşez nimic, profesional sau legal, nici doamnei Laura Vicol”, a continuat liderul PSD după ce avocata a fost numită la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Ciolacu a confirmat îngheţarea salariilor

Marcel Ciolacu a confirmat că există o decizie oficială de îngheţare a salariilor demnitarilor, a pensiilor speciale şi a salriilor majorităţii bugetarilor. „Trebuie să depăşim această criză economică, deficitul este foarte mare, aşteptăm execuţia bugetară. Am intrat la guvernare din mers, deocamdată am rezolvat urgenţele. Sp nu uităm că suntem în pandemie, eu nu o sa anunţ triumfător că am învins pandemia. Haideţi să dăm o şansă acestei coaliţii, care este condamnată să guverneze până în 2024″, a spus prşedintele PSD în exclusivitate la România TV.

„Am picat de acord cu ceilalţi lideri din coaliţie că trebuie să intervenim pe salariile angajaţilor din sănătate, cu excepţia medicilor şi asistentelor”, a mai spus preşedintele PSD.

Nicolae Ciucă ar putea rămâne premier până în 2024

Marcel Ciolacu a anunţat că nu este exclus ca Nicolae Ciucă să rămână premier până în 2024, dar lucrurile vor merge excepţional în această guvernare. „Din toate discuțiile avute până acum, din punctul meu de vedere este un om capabil, care înțelege exact în ce s-a aruncat și un om foarte responsabil. Și sunt ferm convins că va avea un mandat bun de premier. Categoric voi lăsa ca domnul Ciucă să fie în continuare premier, dacă vom ajunge la o asemenea performanță (n.r. ca România să fie ca Dubai).”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, la sediul partidului, că este posibil ca bugetul de stat pe 2022 să fie aprobat într-o sesiune extraordinară, la începutul anului. Preşedintele PSD a fost întrebat, la sediul central al PSD, dacă legea bugetului va fi adoptată până la sărbători.

Nicolae Ciucă, şedinţă de urgenţă cu Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor la Palatul Victoria

„În acest moment, ministrul Finanţelor am înţeles că a strâns toate solicitările de la ministere şi încercăm în şedinţa de coaliţie de azi, dacă nu o să mai facem una şi mâine şi poimâine, şi sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24”, a spus Ciolacu.

El a menţionat că ”sunt două variante puse în discuţie, ori până în 24 decembrie, dacă se finalizează absolut totul, inclusiv cu fondurile europene, ori la sfârşitul lui ianuarie în sesiune extraordinară”.

Guvernul discută majorarea salariilor pentru angajaţii din armată, poliţie, sănătate şi educaţie

Şi vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, după şedinţa conducerii PSD, că există un semn de întrebare în privinţa aprobării bugetului de stat pe 2022 până la finalul anului, în Parlament.

El a arătat că a fost sceptic în privinţa şanselor ca bugetul de stat pe 2022 să treacă şi de votul din Parlament până la Sărbători.

Coaliţia de guvernare urmează să se reunească, în şedinţă, de la ora 16.00, pentru a discuta despre bugetul pe 2022, ministrul Finanţelor Publice fiind aşteptat să prezinte prima schiţă a bugetului.