Marcel Ciolacu nu renunţă la impozitarea concediilor medicale. În ce domeniu s-au luat cele mai multe astfel de concedii

Marcel Ciolacu nu renunţă la impozitarea suplimentară a concediilor medicale. Premierul îşi menţine punctul de vedere ca exceptați de la contribuţia suplimentară pentru sănătate să fie doar pacienţii cu boli cronice, pacienţii oncologi şi mamele cu copii mici.

02 apr. 2024, 20:44
Marcel Ciolacu nu renunţă la impozitarea concediilor medicale. În ce domeniu s-au luat cele mai multe astfel de concedii

Legea care reglementează situaţia concediilor medicale este blocată la Camera Deputaţilor. Premierul Ciolacu dă asigurări că, săptămâna aceasta, Parlamentul va da votul final.

Dezbaterea pe impozitarea concediilor medicale a ajuns în zona cifrelor. În timp ce guvernanții spun că aceste concedii se dau prea ușor, pentru afecțiuni precum un strănut sau o durere de spate, președintele CNAS spune că avem o populație bolnavă.

Potrivit cifrelor CNAS, anul trecut, s-au eliberat peste 3 milioane de certificate de concediu medical. Cele mai multe, peste 260.000, au fost în București. În topul județelor cu cele mai multe concedii medicale găsim Cluj, Prahova, Iași și Mureș.

Interesant este că în acest top apare și Casa de Sănătate a Ordinii Publice și Siguranței Naționale, cu peste 122.000 de concedii medicale acordate anul trecut. La polul opus, sunt județele Călărași, Ialomița, Tulcea și Vaslui. Însă în aceste județe și numărul de locuitori este mai mic.

Citeşte şi: Preşedintele CNAS: „Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani”

Potrivit legislației din România, durata concediului medical poate varia între 4 zile și până la 2 ani, în cazul unui pacient oncologic. De altfel, cele mai lungi concedii medicale au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale, precum și pentru probleme care țin de sănătatea mamei și copilului.

Potrivit CNAS, România are peste 200.000 de pacienți oncologici. Cifrele au apărut în contextul dezbaterilor legate de impozitarea concediilor medicale. O măsură introdusă de Guvern, la începutul anului, si intens criticată în spațiul public.

Citeşte şi: Bani aruncaţi! Alexandru Rafila: Circa 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID 19 au fost distruse sau urmează să fie distruse