Marcel Ciolacu nu vrea să renunțe la legea pensiilor: „O pensie medie de 1900 de lei vă anunț că nu se mai poate. Este inuman”

Cu ocazia Summit-ului Autorităților Publice Locale din România, premierul Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații cu privire la pensiile românilor și la faptul că acestea trebuie majorate.

13 nov. 2023, 10:20
Marcel Ciolacu nu vrea să renunțe la legea pensiilor: „O pensie medie de 1900 de lei vă anunț că nu se mai poate. Este inuman”
Marcel Ciolacu nu vrea să renunțe la legea pensiilor: „O pensie medie de 1900 de lei vă anunț că nu se mai poate. Este inuman”

„Când vorbim de PNRR, nu ar trebui să vorbim în primul și primul rând despre bani, ci în primul și primul rând despre reforme care sunt în PNRR. Acesta era adevăratul pericol. Știu că s-au luat acele măsuri fiscale. Mai nou discuția aprinsă pe legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă, anul acesta, anul viitor, în anii viitor. Eu nu am prins niciun bunic în viață și, acum, nu mai am părinți în viață. Dacă dumneavoastră credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie de 1900 de lei, vă anunț că nu se mai poate. Este inuman. Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa. Nu se poate așa ceva. E adevărat, trebuie să găsim sustenabilitate, trebuie să venim cu o reformă fiscală în anii următori. Cu adevărat nu se va pune în aplicare în 2024, dar ea trebuie să pornească.”, a declarat Marcel Ciolacu la Summit-ul Autorităților Publice Locale din România.

Citește și: Marcel Ciolacu a luat prânzul cu Olaf Scholz: „Am vorbit despre provocările economice, sociale și geopolitice cu care se confruntă întreaga Europă”

Ciolacu a precizat că susține în continuare legea pensiilor, contestată de PNL, care ar duce la o creștere cu 40% a bugetului pensiilor – după cum a spus ministra Simona Bucura Oprescu (PSD).

El a afirmat că pentru a găsi sustenabilitate este nevoie de o reformă fiscală „echitabilă” și „predictibilă” în anii următori, în 2025-2026. Mai mult, acesta a afirmat că „trebuie să venim cu reforme atât la nivel central, cât și la nivel local, astfel încât direcția să fie una comună.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că pe masa Guvernului se află proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public, prin care vor fi eliminate toate inechităţile din sistem, atât cele dintre femei şi bărbaţi, dar şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Premierul a precizat că au parcurs şi avizul Ministerului de Finanţe pe acest proiect.

”Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, reparând nedreptăţi majore”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.

Marcel Ciolacu a precizat că ”vor fi eliminate toate inechităţile din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, dar şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite”.

Citește și: Marcel Ciolacu: Liderii social-democraţi din toată Europa au aprobat o rezoluţie în care este menţionat şi sprijinul pentru aderarea imediată a României la Schengen