Marcel Ciolacu: Liderii social-democraţi din toată Europa au aprobat o rezoluţie în care este menţionat şi sprijinul pentru aderarea imediată a României la Schengen

Lideul PSD a adăugat că va încerca să îi convingă şi pe cei care se opun intrării României în Schengen să se răzgândească.

11 nov. 2023, 07:12
Marcel Ciolacu: Liderii social-democraţi din toată Europa au aprobat o rezoluţie în care este menţionat şi sprijinul pentru aderarea imediată a României la Schengen

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, anunţă că liderii social-democraţi din Europa au aprobat o rezoluţie în care este menţionat sprijinul pentru aderarea imediată a României la spaţiul Schengen. ”Mi-aş fi dorit ca toate celelalte familii politice să sprijine la fel România, însă, din păcate, actualul Guvern din Olanda şi cel de dreapta din Austria au blocat aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Nu este prea târziu să îşi schimbe opinia şi voi face tot ce îmi va sta în putinţă pentru a-i convinge de dreptul României de a fi în zona de liberă circulaţie”, adaugă el.

”Liderii social-democraţi din toată Europa au aprobat astăzi o rezoluţie în care este menţionat şi sprijinul pentru aderarea imediată a României la spaţiul Schengen. Familia social-democraţilor europeni a fost cea mai fermă şi puternică susţinătoare a României la nivel european”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri seară, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că va încerca să îi convingă şi pe cei care se opun intrării României în Schengen să se răzgândească.

Preşedintele Austriei susţine aderarea României şi Bulgariei la Schengen: „Zeci de mii de femei din România lucrează în ţara noastră, având grijă de persoane în vârstă şi bolnavi”

”Mi-aş fi dorit ca toate celelalte familii politice să sprijine la fel România, însă, din păcate, actualul Guvern din Olanda şi cel de dreapta din Austria au blocat aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Nu este prea târziu să îşi schimbe opinia şi voi face tot ce îmi va sta în putinţă pentru a-i convinge de dreptul României de a fi în zona de liberă circulaţie”, a arătat el.

În textul rezoluţiei, făcut public de PSD, se arată că pentru protejarea şi consolidarea Acordului Schengen, una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, se solicită ca României şi Bulgariei să li se permită imediat intrarea în Spaţikul Schengen, întrucât ambele ţări întrunesc toate criteriile.

”PES sprijină de asemenea o modernizarea rapidă a aplicării pentru viza Schengen pentru a aprofunda relaţiile UE cu Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Elveţia şi a simplifica călătoriile pentru afaceri şi turism”, mai scrie în rezoluţie.

Astfel, principala propunere este de a finaliza, fără alte întârzieri, a includerii complete a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Bruxelles, în declaratiile de presă comune cu Prim-ministrul Regatului Belgiei, că negocierile pentru aderarea României la Schengen continuă şi că există puţine variante: Ori intrăm România şi Bulgaria, ori nu intră niciunul, ori intră unul şi celălalt, nu, a spus şeful statului, precizând că cea mai bună variantă este ca cele două ţări să intre împreună.

Citeşte şi: Victorie majoră pentru România! Bogdan Aurescu, ales judecător al Curții Internaționale de Justiție. Fostul ministru l-a învins pe candidatul rus în lupta pentru tribunalul ONU

”Negocierile pentru aderarea României la Schengen continuă şi nu continuă, ca să zic aşa, la un nivel mic, ci toţi suntem foarte implicaţi, toţi căutăm să convingem în special partea austriacă, se ştie, care este foarte reticentă în continuare în această speţă. Se continuă pe toate planurile şi evident că se discută mai degrabă informal decât formal şi diferite variante de cum se poate continua”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că ”nu este foarte complicat de văzut că există puţine variante”.

Ciolacu: Vreau să îi mulţumesc premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, pentru leadership-ul său care inspiră şi sprijinul pentru întărirea flancului estic al NATO, în special pentru Coaliţia Internaţională F16 care implică România

Premierul Marcel Ciolacu i-a mulţumit premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, pentru sprijinul acordat întăririi flancului estic al NATO, ”în special pentru Coaliţia Internaţională F16 care implică România”.

”Vreau să îi mulţumesc premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, pentru leadership-ul său care inspiră şi sprijinul pentru întărirea flancului estic al NATO, în special pentru Coaliţia Internaţională F16 care implică România”, a scris Ciolacu, într-un mesaj pe reţeaua X.

El a adăugat: ”Am definit nou moduri de a extinde cooperarea noastră în domeniile apărării şi al tranziţiei echitabile la energia verde”.

 

Acest articol este susținut de Partidul Social Democrat