Marcel Ciolacu: „Pilonul II de pensii nu trebuie desfiinţat, dar trebuie să dezvoltăm legislaţia în domeniul asigurărilor private”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că Pilonul II de pensii nu trebuie desfiinţat, chiar dacă un astfel de sistem ar mai fi întâlnit doar în Venezuela, dar consideră că este nevoie de o dezvoltare a legislaţiei în domeniul asigurărilor private.

12 aug. 2022, 17:18
Marcel Ciolacu: „Pilonul II de pensii nu trebuie desfiinţat, dar trebuie să dezvoltăm legislaţia în domeniul asigurărilor private”

Mai multe voci din partea USR au susţinut în ultimele zile că un nou plan de naţionalizare a Pilonului 2 de pensii este în lucru în Ministerul Finanţelor, acesta fiind susţinut şi de PNL, dar şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri această intenţie din partea coaliţiei de guvernare, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa.

„Se pare că mai este acest sistem în Venezuela, nu suntem chiar unicat. Eu cred că pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi în ceea ce priveşte asigurările private, să dezvoltăm tot lanţul, este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022. Trebuie dezvoltată toată legislaţia şi să îi dăm cu totul şi cu totul altă anvergură”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă se discută despre o reducere a contribuţiei la pensiile private obligatorii, liderul social-democrat a negat acest fapt.

Citeşte şi: PSD nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie, spune Marcel Ciolacu: „Soluţia corectă este reglementarea”

„Nu a fost nicio astfel de discuţie vreodată, nici în interiorul partidului, nici în interiorul grupului Partidului Social Democrat şi nu am auzit nici la altcineva”, a susţinut Marcel Ciolacu.

Una dintre principalele voci din partea USR care a acuzat guvernul că ar vrea să naţionalizeze Pilonul II este Claudiu Năsui, care susţine că intenţia nu a fost încă publică, dar planul există.

„Totul e încă pe şest, dar intenţia e clară. Vor să ia contribuţia românilor la Pilonul 2, acei 3,75% cotizaţi lunar. Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că, de data aceasta, planul este mult mai perfid decât ultima oară, când PSD a încercat să facă fix acelaşi lucru. Diferenţa este că acum au şi susţinerea domnului Iohannis şi, deci, a PNL. De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceştia şi, evident, contribuţia lunară”, precizează Claudiu Năsui, conform unui comunicat USR.

Citeşte şi: Ciolacu, după zvonul privind remanierea lui Vasile Dîncu: „Când va fi cazul unei remanieri, nu o ţine nimeni secretă”