PSD nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie, spune Marcel Ciolacu: „Soluţia corectă este reglementarea”

Partidul Social Democrat (PSD), arată într-un comunicat că nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie şi consideră că soluţia corectă este reglementarea.

12 aug. 2022, 16:43
PSD nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie, spune Marcel Ciolacu: „Soluţia corectă este reglementarea”

„PSD nu a propus şi nici nu ar fi putut propune diminuarea plafonului pentru compensarea preţurilor la energie. PSD a susţinut în permanenţă revenirea, temporară, la o piaţă de energie reglementată, aşa cum era înainte de liberalizarea haotică ce a provocat creşterea excesivă a ratei inflaţiei, cu deteriorarea nivelului de trai şi a economiei naţionale. În privinţa schemei de compensare implementate până în prezent de Ministerul Energiei, PSD consideră că aceasta nu a produs efectul scontat de a tempera creşterile speculative ale preţurilor la energie şi gaze naturale. În contextul în care companiile din sector anunţă multiplicarea profiturilor faţă de anul precedent, este evident că aceste creşteri ale preţurilor la energie conţin în continuare o componentă speculativă importantă, fără nicio legătură cu costurile de producţie”, se arată într-un comunicat de presă al PSD, remis vineri Agerpres.

Citeşte şi: Ciolacu, după zvonul privind remanierea lui Vasile Dîncu: „Când va fi cazul unei remanieri, nu o ţine nimeni secretă”

Potrivit social-democraţilor, este „profund incorect” ca aceste „profituri nejustificate” să fie susţinute la nesfârşit „din banii contribuabililor”, aşa cum s-a întâmplat până acum prin schema de compensare.

„Spre deosebire de această schemă, în care statul plăteşte diferenţa dintre preţul plafonat şi cel practicat de companii după bunul plac, reglementarea propusă de PSD are în vedere stabilirea preţurilor la un nivel decent, prin raportarea la evoluţia costurilor reale de producţie, transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale. Acesta este răspunsul corect la actuala criză energetică pe care l-au dat şi alte state europene pentru protejarea cetăţenilor şi a economiei naţionale”, a explicat PSD.

Citeşte şi: Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 şi preşedintele PNL Bucureşti, îl atenţionează pe Nicuşor Dan: „Decât să se concentreze pe proiecte faraonice, fără cap şi coadă, mai bine ne-am concentra pe cele realizabile”