Marcel Ciolacu pregăteşte o vizită decisivă în SUA înaintea alegerilor prezidenţiale. Ar putea fi primit de Joe Biden la Casa Albă

Într-o mișcare considerată deja o tradiție printre candidații la președinție din România, Marcel Ciolacu se pregătește să facă un pas crucial în cursa pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Informațiile privind o posibilă vizită în Statele Unite la începutul lunii decembrie au început să circule pe coridoarele politice, sugerând că premierul ar putea avea întâlniri importante în Washington, inclusiv cu președintele Joe Biden la Casa Albă.

16 nov. 2023, 15:03
Marcel Ciolacu pregăteşte o vizită decisivă în SUA înaintea alegerilor prezidenţiale. Ar putea fi primit de Joe Biden la Casa Albă

Marcel Ciolacu pregăteşte o vizită decisivă în SUA. Analistul politic Cozmin Gușă a contribuit la răspândirea acestor speculații, subliniind importanța potențială a vizitei lui MArcel Ciolacu în Statele Unite în perspectiva alegerilor. Cosmin Gușă adaugă o notă de prudență, afirmând că, deși vizita poate fi relevantă, nu este neapărat decisivă în obținerea sprijinului american, şi subliniază că strategii americani vor să susțină un candidat cu șanse reale de victorie electorală.

„Cel care va muta primul, însă, în competiția pentru câștigarea sprijinului SUA va fi Ciolacu, ce își va anunța în zilele următoare o vizită oficială la Washington, vizită pe care fidelii săi o prezintă ca fiind determinantă pentru obținerea susținerii partenerului strategic. Vizita poate fi importantă, dar deloc determinantă. Orice strateg american de la desk-ul România (adică de la băncuța aia România, cum se zice, e un birou la Departamentul de Stat) va propune prin primăvară susținerea unui candidat fidel Americii, ce-i drept, dar cu șanse electorale reale; adică americanii vor dori să parieze pe un cal câștigător. Ei bine, aici e buba mare pentru Ciucă, care nu are potențial de cal câștigător, adică de candidat învingător, și mai are și un partid, PNL-ul, a cărui susținere publică se topește pe zi ce trece. De aici vine și optimismul lui Ciolacu legat de faptul că el ar putea să fie alesul americanilor, dar și în cazul său treburile sunt în involuție”, susţine Cozmin Guşă.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu a luat foc după ce Ucraina a tipărit manuale de „limba moldovenească” pentru români. „M-am umplut de nervi, am adormit pe la 1:30”

În ciuda optimismului lui Marcel Ciolacu cu privire la sprijinul american, analistul politic aminteşte şi provocările semnificative cu care se confruntă premierul. Acestea includ luptele interne din partidul său și o scădere a încrederii publice în guvernare. Coszmin Gușă atrage atenția că Marcel Ciolacu trebuie să devină un „cal câștigător” în ochii americanilor, iar acest lucru nu este garantat dată fiind situația internă din partid și opiniile critice ale publicului față de guvernare.

„Pe lângă luptele mari din partid, ce-l vor uza, Ciolacu mai are problema intrării pe un trend de încredere publică, normal cumva pentru un premier cu o guvernare slabă, așa cum se vede până acum. Numai că, în cazul lui Marcel Ciolacu, decăderea apare azi că ar putea fi vertiginoasă în 2024, v-o spun în calitate de specialist în campanii electorale. Același lucru pe care-l știu eu îl știu și strategii americani de la desk-ul România din Departamentul de Stat care, vă asigur, că nu-l întreabă nici pe ambasadorul Muraru, nici măcar pe ambasadoarea Kavalec despre cine și de ce și cum să fie susținut dintre candidații din România”, a mai transmis Cozmin Gușă.