Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Patriarhul Daniel a solicitat majorarea salariului pentru personalul neclerical: „Există oportunităţi”

Marcel Ciolacu a avut o primă reacție la solicitarea Patriarhului Daniel de a majora salariile pentru personalul neclerical la minimum pe economie.

10 apr. 2024, 21:57
Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Patriarhul Daniel a solicitat majorarea salariului pentru personalul neclerical: „Există oportunităţi”

Patriarhul Daniel a cerut Guvernului completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care e alocat sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

Marcel Ciolacu și-a manifestat susținerea față de cultele religioase și a menționat că, prin atragerea de fonduri europene, va sprijini proiectele ce vizează oferirea de asistență persoanelor vulnerabile.

„Am convingerea că prin instituţiile abilitate, în mod deosebit Secretariatul de Stat pentru Culte, vom reuşi să diversificăm modalităţile prin care Guvernul va sprijini activităţile cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o şi mai mare măsură potenţialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical şi educaţional. În plus, există oportunităţi concrete în accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune în ceea ce priveşte asistenţa persoanelor dependente sau sprijinirea familiilor monoparentale sau vulnerabile”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Citește și Patriarhul Daniel cere creșteri de salariu pentru personalul neclerical. Ce sumă cere Preafericitul de la statul român

În cadrul întâlnirii dintre Patriarhul Daniel și Marcel Ciolacu s-a discutat și despre stabilirea unei zile oficiale pentru celebrarea libertății religioase.

„În ultimele luni au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact în domeniul vieţii religioase, printre care cele mai importante privesc sprijinul pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical, diversificarea sprijinului financiar acordat cultelor, conform nevoilor şi solicitărilor acestora, în mod deosebit în domeniul asistenţei sociale şi medicale, precum şi reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Culte.

Conducătorii cultelor din România au transmis mesajul lor, alături de sugestii privind formele concrete de manifestare ale dialogului dintre stat şi culte. Aceştia au subliniat importanţa promovării valorilor construite pe principiul iubirii aproapelui, nevoia de pace în lumea de astăzi, precum şi păstrarea valorilor conservatoare care stau la baza societăţii româneşti.

Una dintre propunerile întâlnirii a constat şi în iniţierea declarării unei Zile a Libertăţii Religioase şi a contribuţiei cultelor la binele social în România, data propusă fiind cea de 16 mai, pentru a marca semnarea de către toţi reprezentanţii cultelor din România, la Snagov, în 16 mai 2000, a unei declaraţii comune cu privire la integrarea României în Uniunea Europeană, o premieră în România post-decembristă,” mai indică sursa menţionată.

Citește și Rareș Bogdan: „Un tractorist câștigă astăzi în România mai mult decât în orice țară din Occident”