Marcel Ciolacu, prima reacție după insolvența Euroins: „CEC și EximBank au obligația să creeze pârghiile de care au nevoie românii ca statul român să poată interveni”

Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, spune că EximBank și CEC Bank au obligația de a interveni pe piața RCA, după decizia ASF care vizează compania Euroins.

17 mart. 2023, 18:03
Marcel Ciolacu, prima reacție după insolvența Euroins: „CEC și EximBank au obligația să creeze pârghiile de care au nevoie românii ca statul român să poată interveni”

În opinia lui Marcel Ciolacu EximBank și CEC au obligația să creeze pârghiile de care au nevoie românii ca statul român să poată interveni eficient pentru ei și pentru companiile românești.

„Am vândut toate firmele de asigurări, iar astăzi, când a doua companie intră-n insolvență, căutăm soluții și căutam în continuare vinovați. Avem obligația, au obligația cei de la CEC, de la EximBank să creeze pârghiile de care au nevoie românii ca statul român să poată interveni eficient pentru români și pentru companiile românești. S-a terminat cu amatorismul”, spune Marcel Ciolacu.

În noul program de guvernare va exista „patriotismul economic”, dă asigurări Marcel Ciolacu.

Citește și Cutremur pe piața asigurărilor RCA. ASF retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România şi constată starea de insolvenţă a societăţii. Reacția Guvernului

„Avem obligația ca în acea perioadă nu foarte ușoară să apărăm populația și companiile românești prin programe. Am identificat deja două domenii – industria alimentară și industria materialelor de construcții – două domenii deficitare ale României. Trebuie să venim cu programe de susținere, acceptate și de CE, de dezvoltare a domeniilor esențiale ale României”, adaugă liderul PSD.

ASF retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România şi constată starea de insolvenţă a societăţii

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia.

Citește și Conducerea Euroins, cel mai mare vânzător de RCA din România, după ce ASF i-a ridicat licența: Asistăm la o preluare ostilă. Vom contesta decizia

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, a transmis ASF, într-un comunicat de presă.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, a mai transmis ASF.