Marcel Ciolacu (PSD): Avem informaţii că anumite ţări europene nu permit organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Timişoara, că anumite state europene nu permit organizarea de secţii de votare pentru români.

RomaniaTV.net
17 sept. 2020, 08:22
Marcel Ciolacu (PSD): Avem informaţii că anumite ţări europene nu permit organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor

Marcel Ciolacu a declarat că are informaţii că unele ţări din Europa nu permit organizarea de secţii de votare pentru români.

„Avem informaţii, dacă nu oficiale, neoficiale, dar clare, că toate capitalele şi ţările europene nu permit pe teritoriul ţării lor secţii de vot necesare pentru ca românii din diaspora să voteze. Este îngrijorător deoarece se încalcă principiul fundamental de a alege şi de a fi ales. Revoluţia din 1989 a pornit de la Timişoara şi primul lucru pe care l-au cerut oamenii a fost principiul de a alege şi de a fi ales în mod democratic. E necesară o discuţie cu ministrul de Externe pentru ca românii să nu aibă o nouă umilinţă, aşa cum au avut-o cand au stat ore întregi în vămi, pentru a intra în ţară. Nu am luat în calcul că ţările vor interzice organizarea de secţii”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Timişoara.
 
 

Iohannis a promulgat legea care le permite românilor din diaspora să voteze timp de două zile

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală care permite românilor din diaspora să voteze timp de două zile la alegerile parlamentare din decembrie.

Actul normativ prevede că alegătorii români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare şi la o altă secţie din circumscripţia de care aparţin, în cazul în care şi-au schimbat recent domiciliul.

„Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă, imediat anterioară datei votării”, prevede legea.

Potrivit acesteia, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar la data declanşării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputaţi.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2020. Amplasarea secţiilor de votare din Diaspora, condiţionată de COVID-19