Marcel Ciolacu: „PSD nu va participa la votul de învestire a Guvernului Orban”

Preşedintele interimar al PSD a declarat, miercuri, după şedinţa CEx, că parlamentarii social democraţi nu vor participa la votul de învestire a Guvernului condus de Ludovic Orban. Mai mult, Marcel Ciolacu crede că PSD va câştiga alegerile locale dacă Gabriela Firea va fi realeasă la Primăria Municipiului Bucureşti. 

RomaniaTV.net
19 feb. 2020, 18:35
Marcel Ciolacu: „PSD nu va participa la votul de învestire a Guvernului Orban”

Principalele declaraţii ale lui Marcel Ciolacu după şedinţa CEx al PSD
  • Decizia Partidului Social Democrat este că luni vom fi prezenţi la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului prim ministru desemnat Ludovic Orban, având o motivare foarte clară, aşteptăm răspunsul CCR dacă este constituţională, chiar dacă este acelaşi premier demis rămas interimar să fie iarăşi desemnat.
  • În acest moment, atât eu, cât şi preşedintele Senatului, am respectat regulamentul. Am programat votul. Aşteptăm decizia CCR cu privire la conflictul de natură constituţională dacă poate fi desemnat acelaşi prim ministru care este şi interimar şi demis. Pe urmă vom lua o hotărâre despre pasul următor.
  • Vom avea o discuţie şi cu celelalte forţe politice reprezentate în Parlamentul României despre OUG, ce trebuie modificat la OUG sau ce trebuie respins.
  • În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă cu privire la alegerile anticipate, dar şi anumite modificări de fond ale democraţiei în desfăşurarea alegerilor.
  • Colegii mei au considerat că este inadimisibil să vii cu asemenea modificări în această OUG total neconstituţionale şi fac o referire la votul într-o singură circumscripţie. Este total neconstituţional.
  • Sunt ferm convins că săptămâna viitoare vom avea discuții și cu celelalte partide deoarece PSD este în opoziție, nu mai deţine o majoritate în Parlament, cu privire la abordarea modificărilor din această OUG.
  • Am discutat și despre Congres. Am stabilit o dată, data de 29 februarie să aibă loc congresul, urmând ca în BPN de luni să aibă ultima decizie dacă este pe 29 sau pe 7 martie. Decizia a fost clară. Se va merge cu candidaturi pe proiecte politice şi în echipă. Am stabilit anumite modificări statutare, care vor fi supuse votului Congresului, cum este lărgirea CEX și modificarea numelui CEX, intrarea de drept a primelor organizații cu cele mai mari scoruri în BPN.
  • PSD nu va avea niciun candidat care are o hotărâre definitivă a unei instanţe, indiferent dacă vorbim despre aleşii locali sau parlamentari.
  • Despre iniţiativa legislativă privind dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora. Nu avem nicio problemă ca numărul de mandate să fie dublat pentru diaspora. Cred că este necesar şi nu trebuie tăiat elanul românilor care au plecat. Doresc să fie respectate decizia CCR şi nu în ultimul rând recomandările Comisie de la Veneţia.
  • Despre ordonanţa care prevedea votarea la orice secţie. Este aberantă. În cazul în care există o singură circumscripţie, domnul Orban să facă o carte de telefon în care să fie de la fiecare partide propunerile de 465 de deputaţi şi senatori şi suntem de acord, mergem la vot cu cartea de telefon şi votăm.
  • Despre candidatura sa la conducerea PSD. Eu o să fac un anunţ cu privire la decizia mea personală după BPN de luni.
  • Despre alianţele încheiate de PSD la nivel naţional. Este pentru prima oară când organizaţiile judeţene îşi decid singurele alianţele.
  • Dacă Gabriela Firea câştigă Bucureştiul, PSD a câştigat alegerile locale.
  • Despre rolul lui Ion Iliescu în PSD. Eu din câte ştiu Ion Iliescu nu este preşedinte de onoare al PSD. Nu e prioritate a mea domnul Iliescu. Nu ştiu dacă această calitate trebuie conferită la fiecare congres. Ion Iliescu a reprezentat un simbol pentru PSD şi pentru România şi pentru democraţie. S-a retras din viaţa publică. 

 

Citeşte şi: Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanţa privind sistemul de sănătate. „Actul normativ afectează drepturi şi libertăţi”