Marcel Ciolacu (PSD): „România e cu un pas mai aproape de Schengen!”

După marele anunț de la Comisia Europeană, Marcel Ciolacu a susținut că aderarea României la Schengen este obligatorie și trebuie să se producă extrem de rapid.

16 nov. 2022, 14:35
Marcel Ciolacu (PSD): „România e cu un pas mai aproape de Schengen!”

România a îndeplinit toate condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen, a avertizat șeful PSD.

„România este cu un pas mai aproape de Schengen! Comisia Europeană a confirmat astăzi că ţara noastră şi-a făcut temele şi îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen.

Este o schimbare de paradigmă. Pentru prima dată, s-a auzit peste hotare mai mult vocea celor care susţin România, decât a celor care o denigrează în permanenţă făcând nişte jocuri politice foarte mici.

Toţi responsabilii din statul român au înţeles importanţa momentului şi au acţionat pe o singură voce. Am şi o bucurie personală pentru că, în plan politic, am reuşit ca-n Parlamentul European, grupul social-democraţilor europeni să fie singurul care a votat în unanimitate pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe Facebook.

Oficialul PSD mizează și pe susținerea din partea social-democraților europeni.

„Invit şi reprezentanţii altor partide politice să lase trăncăneala şi să facă măcar în al 12-lea ceas ceva pentru ţara lor. De exemplu, să îşi convingă colegii din familia politică din care fac parte să voteze pentru aderarea României la Schengen”, a conchis Ciolacu.

 

Comisia Europeană prezintă deschidere pentru România, în ciuda propagandei semnată de unii politicieni și jurnaliști

 

Miercuri, 16 noiembrie, Comisia Europeană a solicitat Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen.

Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture spaţiului Schengen, au transmis oficialii de la Bruxelles. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen, mai arată documentul semnat de Ursula von der Leyen.

Aderarea la Spațiul Schengen s-ar putea produce în ciuda lobby-ului făcut de la București, de USR și presa de casă  partidului parlamentar. Cei menționați s-au străduit în ultimele luni să pună România într-o lumină proastă, pentru a nu acceptată în Schengen – VEZI AICI mai multe.

 

România visează la Schengen din anul 2007

 

Potrivit avocatului Toni Neacșu, România trebuia primită în Schengen încă din 2007, când a aderat la UE.

„Potrivit Tratatului de aderare a României la UE (Protocolul 2), țară noastră are atât obligația cât și dreptul de a aplică și de a i se aplică regulile Shenghen. România face parte din 2007 din spațiul Shenghen (în sensul că i se aplică toate reglementările comunitare) și ar fi trebuit să se integreze complet doar la simplă îndeplinire a unor condiții tehnice, respectate de mult.

În baza acestui articol, un tratat instituind drepturi și obligații pentru ambele sau toate părțile semnatare, România poate obține în justiția europeană – CJUE sancționarea abuzului Consiliului cu privire la amânarea integrării pe considerente politice complet străine de litera tratatului. Puteam face asta de mult”, a notat avocatul, pe Facebook.