Moment istoric pentru România! UE este gata să o primească în Schengen: „Este momentul să spunem: Bine aţi venit!”

Comisia Europeană a cerut miercuri Consiliului să ia toate deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

16 nov. 2022, 13:28
Moment istoric pentru România! UE este gata să o primească în Schengen: „Este momentul să spunem: Bine aţi venit!”

Moment istoric pentru România! Comisia Europeană a cerut miercuri Consiliului să ia toate deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

Citește și Autorităţile de la Bucureşti primesc un sprijin puternic din partea Ungariei: „România are toate argumentele în favoarea aderării la Schengen”

Comisia Europeană a salutat într-o comunicare adoptată miercuri, reuşitele celor trei state membre ale UE în aplicarea normelor Schengen.

„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Este momentul să spunem ‘Bine aţi venit’. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (…) Aşteptarea a fost prea mare”, a mai spus ea.

Comisia Europeană a făcut, joi, public, raportul de evaluare privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.

Totodată, a emis instrucțiuni clare către Consiliul JAI, care se va reuni la data de  8 decembrie pentru a lua decizia oficială de aderare a celor trei state la Spațiul Schengen.

„România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării”, potrivit comunicării Comisiei Europene.

Citește și Bulgaria a ieșit la atac, după ce a fost refuzată de Olanda în Schengen: „Bulgarii au dreptul să primească echitate!”