„Facem deja un pas important și în problema reducerii gramajului, dar a păstrării prețului, acest tip de scumpire mascată, de fapt, de înșelare a clienților. Președintele ANPC a pus în transparență decizională ordinul care impune procesatorilor să semnaleze clar orice modificare a gramajului produselor, cu orice detalii necesare. Astfel, protejăm mai ales puterea de cumparare a celor cu venituri mici și medii, cei mai afectați de aceste practici înșelătoare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Un ordin al președintelui ANPC privind combaterea fenomenului Shrinkflation, care reprezintă micșorarea cantității produselor și vânzarea acestora la acealași preț, a fost pus în dezbatere, a anunțat miercuri Autoritatea.
Potrivit unui comunicat al ANPC, proiectul de act normativ stabileşte obligația operatorilor economici de a informa consumatorii complet, corect și precis cu privire la modificarea cantităților de produs având prezentarea, ambalajul, forma (fără a ne limita) identice, chiar în condițiile menținerii aceluiași preț.
Informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă, lizibilă și cu aceeași dimensiune și se va realiza prin folosirea de către operatorii economici a următoarelor sintagme: “pe durata întregii perioade de vânzare a produselor cu cantitate modificată” sau „vânzarea este valabilă în limita stocului disponibil”, prin intermediul unui poster/afiș, se arată în documentul citat.
De asemenea, operatorii economici trebuie să se asigure de existența unității de referință, la locul de comercializare, la care aplică modificarea cantității produsului.
„Am decis punerea în transparență a acestui Ordin tocmai pentru a asigura consumatorii că ANPC acționează pentru protejarea drepturilor și intereselor lor, în contextul fenomenului cunoscut sub denumirea de Shrinkflation, care reprezintă micșorarea cantității produselor și vânzarea acestora la acealași preț. Având în vedere această situație, recomandăm consumatorilor citirea cu atenție a etichetelor, mai ales a cantității produsului, precum și a prețului pe unitatea de referință a produsului, înscris pe acestea, astfel încât alegerea finală să fie una în cunoștință de cauză”, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.
Propunerile și observațiile la proiect pot fi trimise la ANPC până în 25 mai.