Marcel Ciolacu, reacție privind noile fragmente de dronă rusească găsite în România: „Acţionăm pentru sporirea securităţii aeriene”

Premierul Ciolacu a declarat, sâmbătă, după ce au fost găsite noi fragmente dintr-o dronă rusească în România, că autoritățile acționează pentru sporirea securității aeriene.

09 sept. 2023, 21:42
Marcel Ciolacu, reacție privind noile fragmente de dronă rusească găsite în România: „Acţionăm pentru sporirea securităţii aeriene”

Ciolacu a precizat că apreciază solidaritatea aliaților NATO și că autoritățile acționează pentru sporirea securităţii aeriene a României.

Ciolacu: „Acţionăm pentru sporirea securităţii aeriene”

„Apreciez solidaritatea aliaţilor NATO, după evenimentele recente de-a lungul frontierei între România şi Ucraina. Monitorizăm cu cea mai mare atenţie evoluţia şi acţionăm pentru sporirea securităţii aeriene a României, în vecinătatea zonei de război, în strânsă cooperare cu aliaţii noştri”, a scris Marcel Ciolacu, sâmbătă, pe Twitter.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, sâmbătă, că militarii au găsit sâmbătă, lângă localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. MApN a transmis că militarii au făcut verificările, după ce au primit informaţii despre existenţa unor elemente de dronă.

Iohannis, discuție cu Stoltenberg: „România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”

La rândul său, preşedintele Iohannis a spus, după descoperirea fragmentelor din dronă, că este „o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”.

„Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război. Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre”, declară Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că a discutat telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi l-a informat cu privire la noile evoluţii.

Secretarul general al NATO l-a asigurat pe Iohannis că România „este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”.

„L-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră. Așa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, a încheiat Iohannis.