Marcel Ciolacu: „Republica Moldova şi Ucraina trebuie ajutate pentru a deveni sustenabile economic”

România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forţe economice ale continentului, dacă îşi păstrează stabilitatea politică şi economică, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

27 feb. 2024, 13:28
Marcel Ciolacu: „Republica Moldova şi Ucraina trebuie ajutate pentru a deveni sustenabile economic”

Republica Moldova şi Ucraina trebuie ajutate pentru a deveni sustenabile economic, a transmis premierul Marcel Ciolacu, marţi, investitorilor americani prezenţi la evenimentul AmCham CEO Business Forum.

„Uitaţi-vă la dinamica războiului din Ucraina şi a interesului din ce în ce mai crescând a Federaţiei Ruse măcar politic să gestioneze Transnistria şi sunt ferm convins că ştiţi la fel de bine ca şi mine ce va urma. Avem o obligaţie morală faţă de românii noştri din Republica Moldova şi va trebui cumva să vă convingem pe dumneavoastră, care aţi investit în România, să găsim garanţiile pe care să le ofere statul român, poate şi Statele Unite ale Americii, deja şi Germania, după discuţia cu cancelarul Olaf Scholz, ar fi interesat să ofere garanţii pentru companiile germane care activează în România, astfel încât să încercăm să echilibrăm un pic sustenabilitatea Republicii Moldova. Republica Moldova este un stat sustenabil prin implicarea Uniunii Europene, a Statelor Unite şi în primul rând a României. Trebuie să-i ajutăm să devină sustenabil economic”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, veşti bune pentru toţi românii: „Nu vom mări taxele în 2024”. Planul în 5 puncte de majorare a salariilor la 2.000 de euro
El a subliniat şi necesitatea susţinerii în continuare a Ucrainei. „La fel cum, cu toate inconvenientele şi cu toate discuţiile avute cu agricultorii din România, a trebuit şi trebuie să ajutăm Ucraina. Dacă nu-i ajutăm măcar pe zona de export de cereale să devină sustenabili economic, nu vor mai avea nicio şansă în viitor”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu: România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forţe economice ale continentului

România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forţe economice ale continentului, dacă îşi păstrează stabilitatea politică şi economică, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului participă marţi la evenimentul AmCham CEO Business Forum.

„Am venit astăzi în faţa dumneavoastră alături de cei mai importanţi miniştri ai Guvernului României, pentru că avem un obiectiv comun: să stabilim ce avem de făcut împreună pentru ca firmele dumneavoastră să aibă un profit cât mai mare în acest an şi în viitor! Dacă dumneavoastră câştigaţi mai bine în România, economia ţării va avansa, iar statul va avea resurse să ducă mai multe fonduri în infrastructură, sănătate şi educaţie. (…) Vreau să vă lansez astăzi o propunere concretă, am să definesc câteva garanţii de stabilitate obligatorii şi, la final, doresc să fac şi o promisiune. Este, de fapt, crezul meu economic pentru viitorul României. Încep prin a vă propune să dezvoltăm împreună cinci obiective de investiţii strategice şi mecanismele de finanţare cele mai adecvate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că Guvernul vine cu reglementări eficiente pentru facilitarea afacerilor, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă bine plătite.

„Adăugam investiţii publice record din fonduri europene, buget şi surse atrase, scheme de ajutor de stat, garanţii, granturi şi alţi stimuli economici. Dumneavoastră, investitorii americani, veniţi şi participaţi, pe lângă know-how şi tehnologie, cu specialişti şi investiţii private, cu inovare şi potenţial de export. Am setat deja un etalon de investiţii publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie şi pentru următorii 4-5 ani. Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene şi de la bugetul de stat”, a declarat Ciolacu.

El a punctat faptul că România nu mai are timp de proiecte mici, iar pentru proiecte majore este nevoie de corporaţii mari cu experienţă solidă în spate, având în vedere dinamica economică şi provocările de securitate.

Nu doar că avem la îndemână banii necesari, avem şi un nou cadru al parteneriatului public-privat pe baza căruia putem lansa asemenea proiecte. Cloud-ul guvernamental, care este pilonul digitalizării administraţiei de stat, este unul dintre cele mai relevante exemple. Însă nu este singurul. Ridicăm zeci de noi spitale, avem nevoie de aparatură medicală de ultimă generaţie şi de training pentru personalul medical. Avem şansa de a deveni un hub energetic regional, cu cel mai bun mix de producţie din zonă. Gazul din Marea Neagră, energia nucleară şi eoliană, hidrogenul verde pot face din România noul El Dorado energetic al continentului. Sunt realităţi concrete pe care mă aştept să le transformăm împreună în proiecte de afaceri!”, a declarat Ciolacu.

Premierul a definit pentru investitorii americani şi o dublă garanţie, atât fiscal-bugetară, cât şi de ordin politic.

„Este nevoie de garanţii ferme şi de predictibilitate. (…) Vin astăzi în faţa dumneavoastră cu o dublă garanţie, atât fiscal-bugetară, cât şi de ordin politic. Nu mărim taxele! Nu ieşim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR! Nu ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică!„, a declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a punctat că, alături de parteneri de guvernare, social-democraţii au luat o decizie politică majoră, pentru a nu periclita atingerea unui dublu obiectiv naţional strategic – finalizarea PNRR şi aderarea la OCDE.

„Simplificarea calendarului electoral prin comasarea alegerilor şi devansarea scrutinului prezidenţial dă României şansa de a-şi proteja viitorul economic şi a-şi continua marile proiecte de investiţii. Astfel, în loc de adversitatea electorală, am ales stabilitatea socială! Iar garanţia pe care v-o ofer ca premier şi lider de partid este că, la finalul acestui calendar electoral, România va respinge demagogia şi populismul! România va avea şi dincolo de 2024 o guvernare solidă, pe aceleaşi coordonate democratice!”, a declarat Ciolacu.

Premierul s-a declarat încrezător că România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forţe economice ale continentului, dacă îşi păstrează stabilitatea politică şi economică.

Şedinţă a Coaliţiei pentru listele comune la europarlamentare şi candidaţii pentru Bucureşti. Ciolacu, replică acidă pentru Piedone
„Nu este un vis, ci o proiecţie bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace! Concluzia este că doar de noi depinde să putem arăta în acest fel: În 4 ani România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro în 2023. România poate avea un salariu mediu brut de 2.000 euro pe lună şi un salariu minim brut de 1.200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european. În al treilea rând, trebuie să întoarcem în economie, în total, prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli şi garanţii, între 8 şi 10% din PIB. Cu adevărat, aici va trebui să mai lucrăm cu domnul ministru al Finanţelor şi cu domnul ministru al Economiei. Patru, să atragem investiţii străine directe cumulate de 40 miliarde euro. Şi nu în ultimul rând, să devenim cea mai puternică economie din Europa Centrală şi de Est, depăşind Polonia la indicatorii privind convergenţa economică„, a afirmat Ciolacu.

Faţă de cele menţionate, premierul a propus şi un mecanism de urmărire a progresului pe baza unor indicatori de rezultat.

„Propun ca orice stabilim astăzi să aibă în spate şi un mecanism de urmărire a progresului pe baza unor indicatori de rezultat, aşa cum lucraţi dumneavoastră în corporaţii. Avem avantajul că atât doamna ambasador Kavalec, cât şi eu, suntem oameni aplicaţi. Şi suntem hotărâţi să ne ţinem de obiectivul convenit cu administraţia americană în cadrul vizitei mele de anul trecut, la Washington: să accelerăm dimensiunea economică a parteneriatului nostru strategic!„, a declarat Ciolacu.