Şedinţă a Coaliţiei pentru listele comune la europarlamentare şi candidaţii pentru Bucureşti. Ciolacu, replică acidă pentru Piedone

Întrebat despre lista comună a PNL şi PSD la europarlamentare, preşedintele PSD a precizat că nu s-a luat încă o decizie.

27 feb. 2024, 12:09
Şedinţă a Coaliţiei pentru listele comune la europarlamentare şi candidaţii pentru Bucureşti. Ciolacu, replică acidă pentru Piedone

UPDATE: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la Parlament, alături de președintele PNL, Nicolae Ciucă, înaintea unei ședințe a coaliției de guvernare care va avea loc în această seară, că din punctul său de vedere PSD și PNL vor ajunge la un acord pentru un candidat comun la Primăria Generală a Municipiului București.

„Până în acest moment nu avem o analiză finalizată, fiecare dintre noi căutăm să găsim cea mai bună soluție pentru a avea garanția că intrăm în alegeri cu un candidat care poate să câștige”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat dacă în ședința coaliției se va discuta despre un candidat comun PNL-PSD la Primăria Capitalei.

„Eu cred că o să avem un candidat comun”, a declarat Ciolacu, dar „este incorect să discutăm mai întâi cu presa aceste lucruri si pe urmă cu colegii noștri din coaliție”.  „Imediat după decizie răspundem întrebărilor”, a promis liderul PSD.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat după un eveniment că marţi are loc o nouă şedinţă a coaliţiei, de la ora 16.00, cele două partide urmând să aibă discuţii privind lista comună PSD-PNL la europarlamentare şi ce femeie va fi cap de listă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că marţi coaliţia se întâlneşte într-o nouă şedinţă, de la ora 16.00. Întrebat despre lista comună a PNL şi PSD la europarlamentare, preşedintele PSD a precizat că nu s-a luat încă o decizie.

Marcel Ciolacu, veşti bune pentru toţi românii: „Nu vom mări taxele în 2024”. Planul în 5 puncte de majorare a salariilor la 2.000 de euro
”Deciziile în acest moment se iau de către PSD şi PNL în ceea ce priveşte lista la europarlamentare. Ai o majoritate în Parlamentul României, pe care o foloseşti pentru a stabili calendarul electoral”, a mai spus Ciolacu.

Despre deschiderea listei la europarlamentare de către o femeie, Ciolacu a spus că astăzi vor discuta acest aspect.

Marcel Ciolacu, replică pentru Piedone: Eu primesc zeci de scrisori, nu mă transformați pe mine prim-ministru să răspund la ce îi trece fiecăruia prin cap.

Candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat că a trimis liderului PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, o scrisoare privind o alianţă cu PUSL pentru Bucureşti. Întrebat despre această scrisoare, Ciolacu a spus că nu poate să răspundă la ”ce îi trece fiecăruia prin cap”.

”Mă întrebați pe mine ce face PNL-ul, ce sfătuitori are președintele PNL. Domnul Borza nu a participat niciodată la ședințele coaliției. Nu a existat nicio solicitare din partea domnului Ciucă să participe la ședințele coaliției.

PNL confirmă posibilitatea unei remanieri în Guvern cu ocazia alegerilor locale. Ce se întâmplă cu miniştrii care vor intra în cursa electorală

Eu primesc zeci de scrisori, nu mă transformați pe mine prim-ministru să răspund la ce îi trece fiecăruia prin cap. Deciziile se iau de către PSD și PNL pentru a stabili lista la alegerile europarlamentare și candidații la alegerile locale.

Ai o majoritate în Parlamentul României pe care o folosești pentru a stabili calendarul electoral.”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Sper ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie, care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, într-un eveniment dedicat reprezentării femeilor în alegeri, că speră ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie, care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid, el precizând că acest lucru a fost propus şi de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

”Ştiti decizia politică luată de a face o alianţă electorală în ceea ce priveşte alegerile europarlamentare şi sper ca lista de europarlamentari să fie deschisă de către o femeie, chiar propunând amândoi, şi eu şi domnul preşedinte Nicolae Ciucă, să fie o femeie care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid. Eu îl consider un început”, a spus premierul la evenimentul ”Grijă pentru Democraţie: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”

Premierul a arătat că a făcut la partid sondaje pentru alegerile locale trecute şi în judeţul Botoşani, rezultatele au arătat că  70% din cei care au răspuns la sondaj vedeau profilul caniddatului pentru Consiliul Judeţean un bărbat. iar 65% dintre repondenţi erau femei.

”În momentul acela, am luat o decizie la partid şi am desemnat-o pe doamna Doina Fedorovici candidată pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. A câştigat alegerile cu 60%. Este o diferenţă mare între percepţie şi adevăr, între ce s-a întâmplat în trecut în România şi obişnuinţa de a răspunde într-un sondaj. Întotdeauna când există o decizie politică corectă, lumea va reacţiona în aceeaşi măsură, corect şi va ţine cont de schimbarea percepţiei în adevăr”, a ţinut să precizeze Ciolacu.

Prim-ministrul a mai spus că, în calitatea de preşedinte al unui partid social-democrat, ”sunt foarte atenţi la preocupările electoratului feminin”.
”Asta dintr-un dublu motiv. În primul rând, pentru că din punct de vedere doctrinar, social-democraţia pune un accent mai mare pe politicile care promovează echitatea şi egalitatea, inclusiv egalitatea de gen. În al doilea rând, pentru că aşa cum arată studiile sociologice, femeile tind să voteze preponderent stânga, inclusiv în România”, a spus premierul.

”Mai mult decât atât, ştim cu toţii, orice politică socială este de natură să afecteze preponderent femeile. Doar ca exemplu, majorarea salariului minim, de două ori în 2023, promovată de PSD, este de natură să beneficieze în special femeile. De ce? Angajaţii sectoarelor unde se regăseşte preponderent salariul minim sunt femei. În plus faţă de politicile sociale, avem o serie de acţiuni care vizează exclusiv femeile. Aş vrea să vă amintesc, am lansat recent, în noiembrie anul trecut, campania STOP violenţei împotriva femeilor. E o campanie în care m-am angajat personal şi la care ţin”, a mai declarat premierul.

El a menţionat că anul trecut au adoptat legea care incriminează relaţiile sexuale cu minori sub 16 ani. ”Astfel, abuzurile sexuale, ale căror victime sunt cel mai adesea tinere femei, sunt acum clar şi aspru pedepsite, fără posibilitatea de mai fi închise cazurile din varii motive”, a arătat Ciolacu.

Premierul a subliniat şi demersurile iniţiate de Guvern pentru aderarea la Convenţia 190 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind combaterea hărţuirii în lumea muncii, unde principalele victime ale hărţuirii sunt tot femeile.

”Ne pasă de femeile din România şi încercăm, atât în Guvern, cât şi în Parlament, să rezolvăm problemele cu care se confruntă. Ştiu că mai sunt multe de făcut! Dar, şi cu sprijinul dumneavoastră, vom găsi soluţii”, a concluzionat Marcel Ciolacu.