Marcel Ciolacu: „România oricum nu ar fi intrat în Schengen, din cauza Olandei”. Oficialul social-democrat dă vina pe aliații PNL din UE

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a oferit o primă reacție în cadrul unei conferințe de presă, după ce Austria și Olanda au umilit încă o dată România. 

12 dec. 2022, 12:23
Marcel Ciolacu: „România oricum nu ar fi intrat în Schengen, din cauza Olandei”. Oficialul social-democrat dă vina pe aliații PNL din UE

Marcel Ciolacu susține că românii nu ar trebui să fie atenți doar la votul Austriei, ci și la cel al Olandei. Ambele state au decis împotriva României. Țările de Jos au dat verdictul nefavorabil în mod indirect.

Oficialul PSD a realizat un sondaj și a aflat nemulțumirile românilor, în urma eșecului „Schengen”. De asemenea, el s-a ferit să îndemne românii la boicot. Totuși, nu s-a opus acestei acțiuni.

În plus, liderul PSD a dat vina pe aliații PNL și UE, respectiv pe liderii politici austrieci și a mai cerut ca România să fie decuplată de Bulgaria, pentru votul pe tema „Schengen”, care ar putea fi reluat anul viitor.

Iată principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu, din cadrul conferinței de presă din 12 decembrie:

  • Am avut un sondaj de opinie cu referire la acest lucru, sa vedem nemultumirile romanilor. Sa vedem unde considera romanii ca s-a gresit (…)
  • Exista frustrarea romanilor fata de un alt stat membru al UE si al Europei, altfel prieten. Aceasta abordare brutala din partea Austriei iese dintr-o logica, dintr-o uniune a statelor, mai ales pentru ca indeplinim cerintele (…) Ramane intrebarea de ce am mers la pachet cu Bulgaria pe lista, atat timp cat exista o decizie a altui stat ca nu va vota cu Bulgaria. Indiferent daca austria ar fi votat sau nu cu Romania, oricum nu am fi trecut de votul JAI.
  • Acest pachet Romania – Bulgaria a fost trecut acum 10-11 ani. Poate ca ar fi trebuit insistam la Comisie ca sa putem avea o sansa mai mare.
  • Cert este ca familia europeana social-democrata a sustinut demersul Romaniei fara exceptie. In acest moment, un premier si un ministru de Interne, dintr-o familie de dreapta, din care face partesi PNL, a avut un vot negativ impotriva Romaniei.
  • Trebuie insistat in cadrul familiilor europene si discutii cu fiecare stat in parte. Trebuie o abordare separata de Bulgaria. Era normal ca Bulgaria sa nu voteze splitarea, din moment ce Olanda vota impotriva lor.
  • Romanii au intotdeauna dreptate. Au fost niste scapari si de la reprezentanta, o abordare gresita cred eu. Intrand pe ordinea de zi cu Bulgaria, Romania oricum nu ar fi avut vreo sansa.
  • Am vazut punctul de vedere al cancelarului si al ministrului de Interne – are alegeri in ianuarie, a pus interesul personal mai presus de cel european.
  • Fiecare dintre noi reactioneaza. Unii isi muta conturile, altii nu mai merg in Austria la schi. Este o umilinta aratata nu numai clasei politice.

 

Cum a fost umilită România de la Olanda, pe tema „Schengen”

 

De luni de zile, liderii politici și diplomații din Olanda au dat semnale potrivit cărora România nu este binevenită în Spațiul Schengen. În ultimele săptămâni, în schimb, au existat anumite nuanțe potrivit cărora politicienii din micul stat s-ar fi răzgândit. Totuși, adevărata atitudine a acestora s-a reflectat ieri, 8 decembrie, în Consiliul JAI. Astfel, olandezii au votat indirect împotriva aderării României la Schengen.

Practic, olandezii au declarat că sunt nevoiți să voteze împotriva aderării Bulgariei, însă țara noastră și vecinii din sud au fost judecați la pachet, potrivit procedurii. Astfel, un vot împotriva uneia înseamnă automat și un „embargo” față de cealaltă. În schimbul, Croației, care a fost acceptată în Schengen, situația a fost diferită. Statul din ex-Iugoslavia a fost evaluat separat.

Astfel, atât Austria cât și Olanda au votat împotriva aderării României în Spațiul Schengen. Românii au început boicotarea companiilor din cele două state europene. Vezi AICI lista companiilor olandeze și AICI pe cea a marilor firme din Austria cu activitate în țara noastră.