Marcel Ciolacu: „Românii erau amendaţi când ieşeau din casă. Este posibil să fie amendaţi părinţii care nu îşi duc la şcoală copiii”

Marcel Ciolacu a fost marţi seară în direct, via Skype, la România TV, pentru a discuta posibilitatea amânării alegerilor şi a începutului anului şcolar, în condiţiile în care numărul de noi infectări cu COVID continuă să fie foarte mare zilnic.

RomaniaTV.net
08 sept. 2020, 17:04
Marcel Ciolacu: „Românii erau amendaţi când ieşeau din casă. Este posibil să fie amendaţi părinţii care nu îşi duc la şcoală copiii”

Preşedintele PSD a comentat pe marginea ideii de amânare a alegerilor locale şi a începutului anului şcolar, spunând că, din ce a constatat în teritoriu, oamenii nu sunt foarte interesaţi de alegeri, ci vor să ştie doar în ce condiţii îşi vor putea trimite copiii la şcoală.

„Am fost plecati in teritoriu si vreau sa va spun ca lumea nu este incantata sau interesata de alegeri. Romanii si primarii sunt interesati de inceperea scolii, indiferent de culoare politica. Primarii si-au facut datoria, avem scolile pregatite, dar nici pana acum nu se stie nici cu manualele, cum se va desfasura, a venit si aceasta idee cu scoala online. Guvernul Orban stie ca este o minciuna, pentru ca peste 5000 de localitati nu sunt pregatite. Deschidem online dar nu am dat nicio tableta.

Au venit cu ideea amanarii, ceea ce nu e nici o problema din punctul nostru de vedere, dar copiii trebuie sa mearga la scoala.

Normalitatea ar fi fost ca ministrul de Interne sa vina in parlament sa explice cum se vor desfasura alegerile, iar ministrul Educatiei cum va incepe scoala. Nu vor sa aiba acest dialog, au aceasta atitudine sfoidatoare de aproape un an. Vin si promit, dar nu avem masti, oferim masti gratuite dar platite de parinti, nu sunt testate cadrele didactice sau nedidactice.”

„Tot ceea ce face guvernul este sa minta. Promit si nu au nimic sub control. Nu sunt pregatiti pentru inceperea scolilor, asta trebuia pregatit din vara. Nici studentii nu stiu. Amana tot felul de decizii, singura lor grija sunt alegerile locale. Nu poti sa deschizi scolile si sa nu testezi niciun cadru didactic, este nepermis. Sunt 3,3 milioane de elevi, nu pot sta acasa, si-asa s-a stat atata timp. Solutiile se gasesc la guvern. Sa vina sa explice foarte clar cum se va desfasura inceputul scolii, raspunsul nu este la opozitie.

AN ŞCOLAR 2020-2021. A început haosul, o şcoală dintr-o comună cu ZERO infectaţi a ajuns în scenariul ROŞU „din greşeală”

Este lipsa de pregatire, nu s-au cumparat masti, depozitele de la Unifarm sunt pline de masti, dar acolo sunt anchete, nu sunt toate manualele, nu s-au cumparat tablete.”

Ciolacu s-a referit şi la posibilitatea ca părinţii ce nu-şi vor lăsa copiii la şcoală, de frică, să fie amendaţi, învăţământul fiind obligatoriu.

„Este o lipsa de transparenta si credibilitate a guvernului. Este posibil, nu este o noutate, si in timpul starii de urgenta romanii erau amendati, iar guvernanti aveau voie sa faca ce vor. Exista doua Romanii: una a guvernului, unde prioritatea sunt alegerile locale, si cea a romanilor, unde prioritatea este inceputul scolii. Asta este discrepanta dintre romani si guvern.”

Preşedintele PSD a comentat şi documentul prezentat de Florin Cîţu pentru a demonstra că guvernul PSD ştia că nu există fondurile necesare creşterii pensiilor cu 40%.

„Lucrurile sunt diferite. Cel mai in masura este domnul Teodorovici sa explice in ce moment a facut acea nota. Nivelul de trai in Romania a scazut foarte mult, o spune INS. Vrem ca pensionarii sa nu mai aiba dreptul la viata? Romania imprumuta 1000 de euro pe secunda. Vrem sa stim ce se intampla cu acesti bani, care nu se regasesc in economie. Domnul Citu ar trebui sa ne explice ce se intampla cu acesti bani, cum am ajuns sa avem grad de indatorare de peste 40%, iar pana la sfarsitul anului vom avea 45%. Daca nu marim nici pensii, nici salarii, pe ce se sustine aceasta economie a domnului Citu? Avem informatiile Curtii de Conturi, banii s-au dus in buzunarele clientelei PNL-iste. Se vorbeste de un jaf de 750 de milioane, doar in 30 de zile, in starea de urgenta.UNIFARM si ministerul Sanatatii, prin achizitiile directe.

Noi platim in acest moment o dobanda de 4,74%, cea mai mare dobanda platita de un stat european. FMI a acordat chiar si imprumuturi cu dobanda 0, cu conditia ca achizitriile sa se faca transparent.”

„Am avut discutii azi cu mai multi lideri de partide si noi credem ca acest amendament va trece. In acest moment se stie ca PSD este minoritar in parlament, printr-o migratie mult hulita acum un an de Iohannis.”

Ciolacu s-a referit şi la creşterea cu 20% a alocaţiilor, deşi acestea trebuiau dublate, conform legii. Preşedintele PSD afirmă că banii ar fi existat în vistieria guvernului, dar premierul îi foloseşte pentru a racola primari din rândurile social-democraţilor. 

„Impactul bugetar ar fi fost de vreo doua miliarde. Banii acestia exista, nu a mai existat niciun premier sa aiba acesti bani la dispozitie. Dar Orban repartizeaza banii catre primarii, pentru a cumpara primari. Fondul de rezerva este pentru calamitati, nu a avut nimeni fondurile astea in fondul de rezerva. Ii pastreaza pentru transferurile de primari. Nu am socotelile USR, dar de la judetul Giurgiu au plecat 27 de primari pe listele PNL. Cu doua saptamani inainte au aparut poze cu o intalnire a acestora cu secretarul general al guvernului si Orban. Asta este Romania normala, promisa de Iohannis in campania electorala. Parerea mea este ca nu e o pierdere, au plecat in jur de 122 de primari la PNL. Numai la PNL, pentru ca erau luati de mana, dusi la domnul ministru Grinda, care le promitea proiecte si le semna anumite contracte. Vor vedea ca au fost pacaliti. Noi nu avem niciun santier de anvergutra. Inteleg ca lucrarile la centura Bucurestiului s-au oprit astazi, pentru ca au fost gasite niste vestigii dacice. Nu e nicio gluma.”