Marcel Ciolacu dă asigurări că rotaţia premierilor va avea loc: „Este dreptul constituțional al președintelui să desemneze premierul. Nu cred că vor fi probleme, până la 1 iunie totul va fi clar”

Liderul PSD dă asigurări că nu se pune problema ca rotativa guvernamentală din luna mai să nu mai aibă loc.

12 feb. 2023, 20:10
Marcel Ciolacu dă asigurări că rotaţia premierilor va avea loc: „Este dreptul constituțional al președintelui să desemneze premierul. Nu cred că vor fi probleme, până la 1 iunie totul va fi clar”

Reacția lui Marcel Ciolacu vine după ce Klaus Iohannis a declarat, zilele trecute, la Bruxelles, că, atunci când coaliţia va decide să facă o schimbare de Guvern, va lua decizia cea mai bună pentru România, respectând Constituţia. Liderul PSD a declarat, la Prima News, că nu se pune problema ca preşedintele Iohannis să nu fie de acord cu rotaţia premierilor care ar urma să aibă loc în luna mai.

Desemnarea primului-ministru este un drept al președintelui României, nu este nicio problemă. Așa scrie la Constituție, așa se va proceda. Nu cred că vor fi probleme la rotația din luna mai. Această coaliție a adus stabilitate în România.

Intrarea PSD la guvernare a pus capăt unei guvernări de dreapta dezastruoase. Cei care au guvernat în acea perioadă trebuie să recnoască faptul că intrarea PSD la guvernare a adus stabilitate politică şi eficienţă guvernamentală. Se vede o coerenţă într-o perioadă foarte dificilă, iar preşedintele cunoaşte aceste lucruri. 

Citeste si Klaus Iohannis știe cine va fi următorul premier: „Va fi cea mai bună decizie pentru România” (VIDEO)

Intrarea PSD la guvernare a adus o linişte insituţională. O criză socială aduce şi derapaje în interiorul ţării. Nu erau suficiente criza pandemică, energetică, economică, datoriile acumulate în doi de guvernare proastă. 

Deficitul a coborât deja cu 3% din PIB, PIB-ul prognozat pentru anul viitor va fi unul mai mare.

Dupa 30 ani de democraţie postrevoluţionară, a venit momentul ca clasa politică să arate maturitate. Să arătăm că am trecut de etapele în care nu respectam anumite protocoale şi am intrat intr-o perioadă de maturitate politică.

Acest acord politic (rotativa guvernamentală – n.red.) se va respecta. Nu am văzut declaraţie a premierului Ciucă referitoare la faptul că rotativa nu se va realiza. Eu şi PSD nu avem un parteneriat politic cu preşedintele României. PNL are un parteneriat politic cu domnul Iohannis„, a spus Marcel Ciolacu la Prima News.

Citeste si Ponta îl atacă pe Iohannis, care a declarat că în momentul „rotaţiei” premierului va lua decizia care i se va părea cea mai bună: „Nu trebuie să numească pe baza votului românilor?”

Liderul PSD are convingerea că rotativa guvernamentală nu va ridica probleme şi totul va fi pus la punct până la 1 iunie.

Noi trebuie să arătăm respect pentru români. Nu suntem într-o criză politică. Avem un acord, o să-l punem în aplicare şi, împreună cu premierul, vom analiza cel mai important lucru la acest moment PNRR. Vom vedea jaloanele, s-a depus cererea doi de plată, urmează cererea trei, vedem care sunt în traseu de avizare ca acestea sa fie îndeplinite la timp.

Vom face analiza şi la Parlament să vedem ce legislatie trebui trecuta prin Parlament. Nu vrem să deranjăm, cu rotativa guvernamentală, functionarea Guvernului sau a Parlamentului. Poate să fie pe 25 sau pe 27 mai. Din respect pentru români, am dori să se îmtâmple totul în termen foarte scurt, atât cât e minimum prevăzut de Constituţie. E posibil ca pana la 1 iunie sa avem totul clar„, a spus liderul PSD.