Marcel Ciolacu schimbă foaia! Premierul vrea ca elevii de nota 2 să nu mai primească burse și cere măsuri. ”Așa ceva este inadmisibil”

Premierul României este indignat că elevii de nota 2 primesc bursă de merit în România și schimbă foaia. Marcel Ciolacu cere schimbarea legii pe baza căreia se acordă bursele elevilor, astfel încât cei mai leneși dintre învățăcei nu vor mai beneficia de burse de merit.

27 oct. 2023, 12:13
Marcel Ciolacu schimbă foaia! Premierul vrea ca elevii de nota 2 să nu mai primească burse și cere măsuri. ”Așa ceva este inadmisibil”
Marcel Ciolacu schimbă foaia! Premierul vrea ca elevii de nota 2 să nu mai primească burse și cere măsuri.

Marcel Ciolacu schimbă foaia! La începutul ședinței de Guvern, de vineri, premierul Ciolacu s-a arătat consternat de faptul că mai mulți elevi din Sibiu, vor primi burse de studiu deși au medii extrem de mici.

Citește și Ce NU își pot cumpăra profesorii din prima didactică de 1.500 de lei. Cardurile nu au fost încărcate încă

Marcel Ciolacu schimbă foaia!

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit! Așa ceva este inadmisibil! Am discutat cu doamna ministru Deca și cu sindicatele. Și aștept cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Declarația premierului a venit la scurt timp după ce în spațiul public a apărut informația conform căreia, mai mulți elevi din Sibiu care au medii de 1,59 și 1,85 vor primi burse de merit.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, în școlile din județ vor fi acordate 26.615 burse de merit. Patru medii sunt  sub cinci, iar cea mai mică dintre acestea este de 1,59.

Elevul care a reușit această performanță este la învățământ profesional, studiind la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică, clasa a IX-a. Următoarea medie a unui elev cu bursă de merit este 1,85, el fiind încadrat tot în învățământul provesional, tot în clasa a IX-a, dar în Mediaș, la Liceul Tehnologic „Automecanica”.

Cu toate acestea, nu este un caz unic în România. Un alt exemplu este cel al unui elev al Liceului „Dimitrie Leonida” din Constanța care lunar primește o bursă de merit de 450 lei asta deși are media 2,80.

„Avem 44 de elevi care au medii sub 5 și iau bursă de merit, iar cea mai mică medie este de 2.80. Este o măsură total deplasată. Din punctul meu de vedere, bursa de merit trebuie să o meriți. Faptul că ai luat 5, să nu zic mai puțin, nu înseamnă că ai meritat. Trebuie să muncești să meriți ceva. Sunt copii care se bat la 10, 9.80, 9.50, acolo merită elevul. Ar trebui să se revină la normalitate. Recompensa să vină în urma muncii depuse. Dacă vrem să dăm un stimulent, dăm un stimulent. Cea cu transportul în comun, cu naveta, mi se pare extraordinară măsura. Ce a fost anul trecut, cu forfetara aceea, o mare prostie. Banii aceia au fost cheltuiți total aiurea. Cunosc cazuri, din alte școli, stăteau cu chirie în Constanța, spuneau că fac naveta de la Babadag, primea 800 de lei pe lună. Îl folosești, îl primești și luna următoare, nu îl folosești, nu îl primești. Noi am avut în școală un copil, care muncea sâmbătă și duminică pentru a avea bani de venit la școală, de la Poarta Albă. Așa măsuri, da, legat de navetă, dar cu bursa… este de noaptea minții”, a declarat directorul liceului din Constanța.

Citește și Burse școlare 2023 – 2024. Ministerul Educației vine cu noi precizări privind acordarea lor. Noi solicitări pentru conducerile școlilor