Burse școlare 2023 – 2024. Ministerul Educației vine cu noi precizări privind acordarea lor. Noi solicitări pentru conducerile școlilor

Burse școlare 2023 - 2024. Toate școlile din România vor trebui ca până luni, 30 octombrie, să transmită Ministerului Educației numărul de beneficiari pe criteriile și subcriteriile prevăzute în Metodologia-cadru de acordare a burselor și în precizările ulterioare ale Ministerului Educației.

26 oct. 2023, 13:59
Burse școlare 2023 – 2024. Ministerul Educației vine cu noi precizări privind acordarea lor. Noi solicitări pentru conducerile școlilor

Ministerul Educației a cerut conducerilor școlilor din România ca până luni, 30 octombrie, la ora 12, să comunice numărul de beneficiari de burse în anul școlar 2023 – 2024.

„În scopul de a avea o imagine precisă a categoriilor de beneficiari de burse pentru elevi în anul scolar 2023 – 2024, vă rugăm să ne comunicaţi până luni, 30 octombrie 2023, ora 12, numărul de beneficiari pe criteriile și subcriteriile prevăzute în Metodologia-cadru de acordare a burselor și în precizările ulterioare ale Ministerului Educației.

Criteriile si subcriteriile urmărite sunt:

1. Pentru beneficiarii burselor de excelență olimpică I: premiul I; premiul Il; premiul Ill; mențiuni la olimpiadele internaționale.

2. Pentru beneficiarii burselor de excelență olimpică II: premii la olimpiadele naționale, altele decât ONSS; premii la competițiile din cadrul ONSS.

3. Pentru beneficiarii burselor de merit: media anuală generală/media de admitere pentru elevii clasa a IX-a, pe tranșe; rezultate la etapele județene ale olimpiadelor, altele decât ONSS; rezultate la etapele județene ale competițiilor din cadrul ONSS; premiile I la competiții naționale școlare, finanțate și nefinanțate; premiile I la competiții naționale extrașcolare, finanțate și nefinanțate.

4. Pentru beneficiarii de burse sociale: venit; un părinte decedat; ambii părinți decedați; plasament; familii monoparentale – părinți divorțați, părinte văduv, părinte dispărut, părinte arestat, curatelă, alte situații; motive medicale; elevi minori din învățământul cu frecvență redusă și programe tip „A doua șansă”; elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.

5. Beneficiari ai burselor tehnologice.

6. Burse pentru mamele minore.”, a transmis Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro.

 

Cuantumuri burse elevi în anul școlar 2023 – 2024:

Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 şi 3000 lei
Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
Bursă de merit : 450 lei
Bursă socială: 300 lei
Bursă pentru mame minore: 700 lei
Bursă tehnologică: 300 lei

Potrivit Ministerului Educației, valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie a unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale.

 

Aberațiile sistemului educațional din România. Un elev din Sibiu cu media 1,59 primește bursă de merit. Următorul bursier pe listă are media 1,85

1,59 este media unui elev din Sibiu care în anul școlar 2023 – 2024 va primi bursa de merit, alte trei medii pe baza cărora elevii primesc bursă fiind, de asemenea, sub 5, scrie Turnul Sfatului.

„Burse de merit cu medii sub 5 apar doar la clasa a IX-a unde se ia în discuție media de admitere în liceu sau în învățământul profesional, media calculată doar la elevii care au susținut Evaluarea Națională la sfârșitul clasei a VIII-a și au ocupat un loc prin repartizare computerizată sau repartizare în învățământul profesional”, spun reprezentanții ISJ Sibiu.

Citește și: Scandal în școli pe tema salarizării cadrelor didactice. Profesori suceveni cu venituri de peste 10.000 de lei, directorii le atribuie plata cu ora în exces

În acest context, cea mai mică medie din județul Sibiu obținută de un elev care se încadrează la bursa de merit, fiind în primii 30%, este de 1,59. Elevul este la învățământ profesional, studiind la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică, clasa a IX-a. Următoarea medie a unui elev cu bursă de merit este 1,85. Și acesta este încadrat tot în învățământul profesional, tot în clasa a IX-a, dar în Mediaș, la Liceul Tehnologic „Automecanica”.

Citește și: Situație revoltătoare în Prahova! Un elev cu media de aproape 2 a luat bursă de merit

Alte două medii sub nota cinci obținute de elevi care se încadrează la bursa de merit sunt 3,47, media unui elev de la clasa a IX-a a Liceului Tehnologic „Automecanica” Mediaș și 3,52 la un elev de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Mediensis” Mediaș.