Marcel Ciolacu și Tudor Chirilă, dialog cordial pe Facebook pe tema legilor educației: ”Vă mulțumesc că ați tras acest semnal public!”

Președintele PSD Marcel Ciolacu i-a răspuns vineri lui Tudor Chirilă, care postase un mesaj legat de legile educației și de modul în care un articol îi discrimina în mod clar pe copiii cu nevoi speciale.

19 mai 2023, 22:05
Marcel Ciolacu și Tudor Chirilă, dialog cordial pe Facebook pe tema legilor educației: ”Vă mulțumesc că ați tras acest semnal public!”

Tudor Chirilă a atras atenția asupra faptului că un articol din noul proiect de lege a Educației, aflat în dezbatere în Parlamentul României în aceste zile, discriminează flagrant copiii cu cerințe educaționale speciale (CES).

”În opinia Ligiei Deca și a tuturor legiuitorilor/politicienilor care validează modificările la legea educației, copiii cu nevoi speciale și părinții lor trebuie să plătească pentru incompetența în formă continuată din ultimii 30 de ani care a adus sistemul de educație din România în situația de a nu mai putea performa și de a nu fi capabil să mai livreze educație, dar nici empatie sau alte valori umane abolut necesare pentru învățare.

Problema uriașă este că această indolență emoțională, administrativă și legislativă se transformă de treizeci de ani într-un combustibil care alimenteaza lehamitea cetățenilor până acolo încât lumea ajunge să se convingă că nimic nu se mai poate schimba. Este o convingere greșită: lucrurile se pot schimba în mai rău.”, a scris Tudor Chirilă, etichetându-i în postare atât pe ministrul Educației, cât și pe Marcel Ciolacu, viitorul premier, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă.

Singurul care a răspuns apelului artistului a fost Marcel Ciolacu, care l-a asigurat pe Chirilă că respectivul articol a fost îndepărtat din proiectul de lege.

În ciuda faptului că Tudor Chirilă este unul dintre cei mai vocali contestatari ai PSD din societatea civilă, Marcel Ciolacu i-a răspuns acestuia pe un ton cordial, mulțumindu-i chiar pentru atenționare.

Citește și: Marcel Ciolacu, dispus să negocieze cu sindicaliștii din învățământ. „Această grevă produce haos în viețile a milioane de familii”

”Tudor Chirilă Aveți perfectă dreptate. Senatorii din Comisia pentru învățământ au votat astăzi eliminarea alineatului 11 din art. 68 din Legile Educației. Copiii cu CES au dreptul să facă parte din învățământul de masă. Vă mulțumesc dvs și tuturor celor care au tras acest semnal public.”, a comentat viitorul premier la postarea cântărețului și activistului Tudor Chirilă.

Tudor Chirila, Marcel Ciolacu

Autism Europe, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), WORLD VISION România,  DECLIC, Coaliția pentru Educație, Centrul pentru Legislație Nonprofit (CNLR), Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Școala de Valori, Consiliul Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Asociația Pentru Valori în Educație, Asociația FDP – Protagoniști în Educație, Asociația MAGIC, AMAIS – Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială, Asociația CONIL, Centrul STEP BY STEP, Asociația Lindenfeld – Ajungem MARI, sunt câteva dintre organizațiile care s-au alăturat demersului inițiat săptămâna trecută de rețeaua informală de ONG-uri RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (FEDRA) însumând peste 100 de ONG-uri în și reprezentând peste 4.000 de familii ale copiilor cu tulburări din spectrul autist, solicitând respectarea dreptului constituțional la educație al copiilor cu CES și eliminarea prevederii discriminatorii din proiectul de lege a educației, art. 68 alin.(11), se precizează în comunicat citat de Edupedu.

Această prevedere a stârnit consternarea a mii de părinți și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale din toată țara, condamnând la excludere copiii cu CES din învățământul de masă, lăsând înmatricularea la latitudinea unității de învățământ, care poate refuza admiterea în școlile de circumscripție și redirecționarea lor către școli foarte îndepărtate locuinței, prin simpla invocare a faptului că școala nu dispune în totalitate de resursă umană și de bază materială corespunzătoare copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Acest lucru ar împovăra și mai tare familiile copiilor cu CES și ar conduce la un risc mai mare de excluziune școlară, astfel cum este definit la art. 67 alin. (3) din proiectul de lege, susțin reprezentanții ONG-urilor.

Citește și: Ministerul Educaţiei: Şcolile trebuie să comunice părinţilor informaţiile privind derularea activităţilor didactice