Marcel Ciolacu susţine că pensiile vor fi îngheţate în 2021. „Categoric! Nu avem nici consum, nici investiţii. Nu ştiu unde vor să ne ducă”

Marcel Ciolacu a criticat în termeni duri Guvernul Cîţu pe care îl acuză că a crescut datoria externă a României la 47% din PIB. În acest condiţii, preşedintele PSD avertizează că pensiile şi salariile bugetarilor vor trebui îngheţate.

21 ian. 2021, 21:13
Marcel Ciolacu susţine că pensiile vor fi îngheţate în 2021. „Categoric! Nu avem nici consum, nici investiţii. Nu ştiu unde vor să ne ducă”

Marcel Ciolacu susţine că pensiile vor fi îngheţate în 2021, iar discuţiile purtate joi de preşedintele Klaus Iohannis cu premierul Florin Cîţu şi mai mulţi miniştri din Guvern au avut ca subiect principal deficitul bugetar de 7%.

„Nu se încadrează în deficitul bugetar de 7%. Am cerut de patru luni să vină cu bugetul, să-l arate românilor, că va urma austeritatea!

Niciodată nu s-a ajuns în România la o datorie externă de 47%. Niciodată în România nu s-au împrumutat 34 de miliarde de euro în aproape un an de zile.

Anul acesta este pierdut ca şi anul precedente pentru mari investiţii. Mai vin şi cu îngheţarea salariilor şi veniturilor românilor. Nu avem nici consum, nici investiţii. Nu ştiu unde vor să ne ducă”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena3.

Marcel Ciolacu susţine că pensiile vor fi îngheţate în 2021. „Îngheţarea veniturilor este în funcţie de datoria externă”

Înainte ca bugetul pentru anul 2021 să fie dezbătut în Parlament, au apărut mai multe scenarii referitoare la pensii. Unul dintre acestea prevede creşterea pensiilor cu 3%, iar o altă variantă este îngheţarea punctului de pensii. Mai este vehiculată şi varianta creşterii punctului de pensie în funcţie de rata inflaţiei.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu reacţionează după atacul Vioricăi Dăncilă. „A luat o perioadă îndelungată decizii politice nu cu membrii de partid. A fost cea mai mare greşeală politică”

Preşedintele PSD susţine că Guvernul va decide îngheţarea pensiilor în 2021.

„Vor îngheţa pensiile. Categoric! Îngheţarea veniturilor este în funcţie de datoria externă. Când ai depăşit datoria externă de 45%, primul lucru pe care ţi-l cere legea – a şi ieşit economistul-şef al BNR în timpul campaniei şi a vrut să explice – depăşiţi 45% şi va trebui să îngheţaţi pensiile şi veniturile bugetarilor.

Vom ajunge la 50% categoric pentru că ne împrumutăm zilnic. Atunci, trebuie să tai din ajutoarele de la asistenţa socială. Astea sunt regulile”, a afirmat Marcel Ciolacu.

De asemenea, liderul social democraţilor a anunţat că PSD va prezenta săptămâna viitoare bugetul alternativ „unde vom demonstra că există bani”.

„Sunt două abordări: una europeană şi alta tipic românească. Au ales întotdeauna calea uşoară de a împrumuta bani.

Toată Europa creşte veniturile ca să crească consumul şi fac investiţii. Au adus investiţii. Au plecat foarte multe fabrici din China în Europa. Aţi văzut vreuna negociată în România?”, a mai precizat Ciolacu, conform sursei citate.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă, dezvăluiri bombă despre trădarea din PSD. „Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu l-au acuzat pe Liviu Dragnea că a dat jos două guverne, însă au procedat la fel”