Marcel Ciolacu trage un semnal de alarmă: „Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Înseamnă vreo 140 de ani de nemuncă”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români şi că a cerut o analiză foarte clară să vadă din ce domenii au fost, public sau privat.

03 iul. 2023, 11:53
Marcel Ciolacu trage un semnal de alarmă: „Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Înseamnă vreo 140 de ani de nemuncă”

Avertismentul lui Ciolacu este susţinut şi de ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, care arată că numărul concediilor medicale a scăzut cu 12% în 2022 faţă de 2021, însă rămâne mare, acesta fiind de părere că fenomenul trebuie ţinut sub control, deoarece este vorba de foarte mulţi bani publici plătiţi pentru aceste concedii.

”Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS… Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a spus premierul, după participarea la un forum economic româno-francez.

Şeful Executivului a precizat că ”ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România”.

”Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunţ că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,3 miliarde de euro. Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoase la cap”, a completat premierul Ciolacu.

Numărul concediilor medicale a scăzut cu 12% în 2022 faţă de 2021, însă rămâne mare, a anunţat recent ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, care a apreciat că e clar că trebuie ţinut fenomenul sub control, pentru că discutăm de foarte mulţi bani publici care se plătesc.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Când am pus în centrul programului de guvernare noţiuni-cheie precum Patriotismul Economic, ne-am inspirat şi din acţiuni ale statului francez”. Atac devastator la adresa lui Orban: „Premier accidental”

„Sunt şi hârtii false, orice activitate de genul ăsta duce şi la apariţia unor situaţii în care legalitatea nu este respectată. Să vă spun care a fost evoluţia concediilor medicale: au crescut destul de mult în pandemie, şi era normal pentru că se acordau concedii medicale nu numai pentru persoana bolnavă, ci şi pentru părintele care avea copilul bolnav, adică existau nişte prevederi care duceau la creşterea numărului de zile de concediu medical.

Acest fenomen s-a oprit în 2022, în 2022 numărul de zile de concediu medical, comparativ cu anul dinainte a scăzut cu 12% şi suntem aproape de un nivel pre-pandemic ca şi număr de zile de concediu medical. Dar numărul de zile de concediu medical în general este mare şi aici sunt mai multe explicaţii. Una ţine de medicii care prescriu concediu medical. Majoritatea prescriu persoanelor care au nevoie de concediu medical ca să-şi refacă starea de sănătate.

Cred că un mecanism care să fie mai strict în ceea ce priveşte anumite persoane care se poate vedea că prescriu în mod obişnuit un număr foarte mare de concedii medicale, cred că un mecanism de control şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are dreptul să facă un astfel de lucru. Există diverse variante financiare care descurajează o persoană să solicite concediu medical, în Franţa, de exemplu, prima zi de concediu medical nu este plătită.

E clar că trebuie să ţinem fenomenul ăsta sub control, pentru că discutăm de foarte mulţi bani publici care se plătesc. Asta nu înseamnă că trebuie să cădem în cealaltă extremă, să interzicem în vreun fel acordarea de concedii medicale persoanelor care chiar au nevoie de concediu medical”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

Acesta a subliniat că şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, dar şi la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, „există preocupare” privind „ţinerea sub control a acestui fenomen” al concediilor medicale.

Citeşte şi: EXCLUSIV Victor Ponta demască planul lui Iohannis: „Interesul preşedintelui este de a-și termina liniștit mandatul și de a pleca pe o funcție internațională. Nu stă el în România, că nu-l merităm”