Marcel Vela, în scandalul de la Sectorul 1: 23 de persoane care au semnat şapte procese verbale vor fi audiate

Ministrul de Interne, Marcel Vela, vine cu primele precizări în cazul scandalului de la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1. Vela a anunţat că şapte procese verbale sunt analizate de anchetatori şi că în urma verificărilor 23 de persoane care au semnat documentele, din partea tuturor formaţiunilor politice, vor fi audiate pentru stabilirea adevărului. Marcel Vela a ţinut să precizeze că nici MAI şi nici Guvernul nu au vreo implicare în procesul electoral.

RomaniaTV.net
01 oct. 2020, 12:58
Marcel Vela, în scandalul de la Sectorul 1: 23 de persoane care au semnat şapte procese verbale vor fi audiate

„Confirm că în urma analizelor şi cercetărilor, cei prezenţi în depozitul unde sunt buletinele de voturi sunt preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Sector 1, un membru al Biroului Electoral de Circumscripţie Sector 1, delegat din partea PPU-SL – cel care depozitează un sac – preşedintele Secţiei de Votare 141 din cadrul – care se vede că ridică un sac – şi 3 observatori, candidaţi din partea partidelor politice, care supraveghează procedura, cu aprobarea preşedintelui Biroului Electoral de circumscripţie Sector 1”, a declarat ministrul de Interne, joi, referindu-se la imaginile apărute în presă din interiorul BES 1.

Ministrul a mai precizat că în prezent şapte procese-verbale sunt verificate de autorităţi şi că 23 de persoane care au semnat respectivele procese verbale vor fi audiate. De asemenea, ministrul de Interne a precizat că „în urma imaginilor publicate aseară în mass-media ne-am autosesizat şi în prezent se fac cercetări”.

„Cu privire la evenimentele de ieri şi de alaltăieri vreau să vă spun că primul eveniment a fost înregistrat la MAI în baza unei sesizări la 112. Astfel MAI a înaintat spre Parchetul Sectorului 1 acest dosar la care lucrează 2 procurori împreună cu colegii din MAI şi, din cele 473 de procese verbale, 7 din ele sunt analizate, iar 23 de persoane care au semnat respectivele 7 procese verbale, din partea tuturor partidelor, precizez, vor fi audiate având în vedere că aceste procese verbale pot fi analizate vizavi de corectitudinea completării lor.”, a mai spus Marcel Vela.

 

Principalele declaraţii ale ministrului de Interne, Marcel Vela

    • Confirm că, în urma analizelor şi cercetărilor, cei prezenţi în depozitul unde sunt buletinele de voturi sunt preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie sector 1, un membru în Biroul de Electoral de Circumscrpţie Sector 1, delegat din partea partidului PPU-SL, cel care depozitează un sac, preşedintele secţiei de votare 141 din cadrul Sectorului 1, cel care se vede că ridică un sac, şi trei observatori candidaţi din partea partidelor politice, care supraveghează procedura, cu aprobarea preşedintelui biroului electoral de circumscripţie Sector 1.
    • Am văzut un atac constant asupra MAI. În calitatea mea de ministru, vă comunic: legea 115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale stabileşte modul de constituire a birourilor electorale de circumscripţie ale sectoarelor municipiului Bucureşti. Astfel, Biroul Electoral de Circumscripţie este format din preşedinte, un locţiitor al acestuia şi din 9 reprezentanţi ai partidelor politice care participă la alegeri în circumscripţia elefctorală respectivă.
    • Desemnarea preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie şi a locţiitorului acestuia se face în şedinţă publică de către preşedintele Tribunalului prin tragere la sorţi, de magistraţii şi ceilalţi jurişti care îndeplinesc cerinţele prevăzute de lege şi care nu fac parte din niciun partid politic.
    • Desemnarea reprezentanţilor partidelor politice se face din rândul partidelor comunicate de către partide în ordinea menţionată în comunicare.
    • Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne nu au nicio atribuţie în acest sens. MAI asigură doar măsuri de protecţie a sediilor de votare, a transporturilor materialelor electorale către Prefecturi, depozite şi secţiile de votare, lucru pe care l-am efectuat. Nu am avut incidente.
    • De la nivelul Corpului de Control al ministrului de Interne, am organizat zece echipe care s-au deplasat în ţară, suprevegând câte patru judeţe fiecare, astfel încât toţi cei care nu îşi îndeplineau misiunile să fie evaluaţi şi controlaţi. Au fost trimişi în teritoriu 82 de monitori, în fiecare judeţ câte doi şi în municipiul Bucureşti, ca să supravegheze şi să îndrume activitate la nivel local.
    • Evenimentele înregistate şi datele pe care le aveam din surse deschise sau din cadrul MAI despre posibile intenţii ilegale. Am fost la datorie. Am organizat procesul verbal în cele mai bune condiţii în toate atribuţiile pe care le-am avut în cadrul MAI. 
    • Am avut 1.128 de evenimente sesizate, 461 neconfirmate şi am transmis spre Parchete 279 de dosare penale.
    • Cu privire la evenimentele de ieri şi de a alaltăieri, primul eveniment a fost înregistrat la MAI în baza unui sesizări la 112. MAI a înaintat spre Parchetul din cadrul S1 acest dosar la care lucrează doi procurori, împreună cu colegii din MAI.
    • Dintre 473 de procese verbale, şapte din ele sunt analizate, iar 23 de persoane care au semnat respectivele şapte procese verbale din partea tututor partidelor vor fi audiate, având în vedere că acest procese verbale pot fi analizate vizazi de corectitudinea completării lor.
    • În urma imaginilor publicate aseară în mass media, ne-au autosesizat şi în prezent, în urma declaraţiilor făcute de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 se fac cercetări.
    • Concluziile vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice în cel mai scurt timp.
    • MAI nu intervine în această verificare. Sunt convins că ea va reflecta realitatea. MAI şi-a făcut datoria şi îşi va face datoria în continuare. 

 

Marcel Vela, explicaţii despre cum va funcţiona Poliţia Animalelor

      • Un proiect care de astăzi va intra în linie dreaptă. Va fi supus în primă citire în prima şedinţă de Guvern, în această seară. Proiectul care se leagă de ziua de 4 octombrie, ziua internaţională a animalelor.
      • Acest proiect are ca obiectiv adoptarea unor măsuri prin care să se asigure protecţia animalelor şi pentru a se preveni relele tratamente sau cruzimile care există în prezent, înregistrate în toată ţara.
      • Stabilim un mecanism pentru a constata exact atunci când un animal se află într-o situaţie de pericol, astfel încât să putem emite ordin de plasare a animalului în adăpost. 
      • O altă zonă este pentru a reglementa situaţiile care prezumă existenţa unui pericol pentru animale. Totodată, stabilim elementele care trebuie să fie precizate în oridinul de plasare a animalului în adăpost.
      • Pe lângă aceste prevederi, veţi mai găsi instituirea unei sarcini către CJ şi CGMB privind obligaţia de a asigura cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor. Acest proiect de lege va completa legea 218 din 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române privind desfăşurarea acestei activităţi noi, dar va stabili şi un mecanism privind posibilitatea încadrării funcţiilor de poliţist cu atribuţii în protecţia animalelor, prin transferul fără examen sau concurs a medicilor veterinari din cadrul ANSVA. Totodată, proiectul va stabili numărul şi structura de posturi prin ordin al ministrului ce vor intra în componenţa Poliţiei Animalelor.

 

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat joi, 1 octombrie, 2086 cazuri noi de coronavirus şi 36 de decese. Este a doua zi consecutiv în care numărul cazurilor noi raportat depăşeşte 2.000. Alte 37 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit. În prezent la ATI sunt internaţi 557 de pacienţi.

BILANŢ coronavirus 1 octombrie România. Peste 2000 de cazuri noi de COVID- 19, 37 de decese şi 557 la ATI