Marcel Vela: Zborurile din şi spre Italia sunt suspendate până pe 23 martie

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a fost convocat în duminică seară la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Autorităţile române au decis suspendarea tuturor zborurilor spre şi dinspre Italia, până în 23 martie. Ministrul TRansporturilor, Lucian Bode, anunţă că suspendarea s-a făcut pentru două săptămâni pentru că atât permite regulamentul european. Închiderea şcolilor va fi discutată în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de luni.

RomaniaTV.net
08 mart. 2020, 21:18

Ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, a anunțat suspendarea zborurilor din și spre Italia.

1. Se aprobă suspendarea tuturor zborurilor spre Italia și dinspre Italia, de pe toate aeroporturile din țară, până în data de 23 martie;

2. Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor care vin China, Iran, Italia cu escală în România;

3. Se permite accesul cetățenilor străini care vin în România dacă vor intra în carantină;

4. Informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, prin punctele de frontieră terestre, faptul că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță sau izolare la domiciliu. Aceștia își vor asuma responsabilitatea;

5. Refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiune și se pedepsește;

6. Se permite accesul în România a cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud sub măsura obligatorie a carantinei;

6. Sunt exceptate transporturile de mărfuri de până la 3,5 tone. Sunt exceptate și transporturile maritime„, a declarat Marcel Vela.

Oprirea cursurilor din școli se va stabili în ședința de mîine dacă un singur caz apare într-o școală, va fi închisă Comitetul județean Situații de Urgență Timișoara va decide suspendarea cursurilor în întreaga școală (cazul tânărului de la Timișoara, n.r.).

Verificarea persoanelor: pe varianta aeriană e simplă, apare în bazele de date, pe varianta rutieră e mai complicat. Fac un apel la responsabilitatea compatrioților noştri din orice stat să nu facă ce a făcut un cetățean român care a spus că vine din Germania și venea din Italia și a fost depistat pozitiv.

Vom intensifica controalele, adevărul se află, să nu creadă cineva că dacă face o declarție falsă nu se va afla, pentru că știm destinația din România.

Se vor face verificări în cascadă și vom afla dacă a spus adevărul și sunt cazuri când au fost amendați etățeni, amenda e varinta ușoară, când pui în pericol sănptatea publică consecințele sunt mai grave.

Nu fac amenințări, e un apel la patriotism.

Avem capacitatea financiară de a închiria spații pentru cei bolnavi facem apel la cetățeni să nu pună presine pe punctele de frontieră, dacă vin din zone sensibile să știe foarte clar că intră în carantină„, a mai declarat Marcel Vela.

Raed Arafat, șeful DSU: „S-a discutat suplimentarea locurilor în localitățile de frontier, astăzi la Oradea a fost carantinat, pacientul cu febră a fost dus la spital, dacă rezultatul e pozitiv, toate persoanele vor rămâne în carantină persoana de la Galați, o parte din persoanele din microbuz au fost identificate, au existat imagini din interiorul microbuzului și pe baza lor s-a putut verifica„.