Mare atenție când mâncați cireșe! Au o mulțime de beneficii, dar acestor persoane le este interzis consumul lor

A venit vara și mulți dintre noi consumăm mai multe fructe în această perioadă. Fructele verii conțin o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți, dar sunt interzise anumitor persoane.

08 iun. 2022, 17:17
Mare atenție când mâncați cireșe! Au o mulțime de beneficii, dar acestor persoane le este interzis consumul lor

Spre exemplu, cu o porție de aproximativ 125 g de cireșe acoperim aportul zilnic recomandat de vitamina C, a cărui acțiune e întărită de pigmenţii antocianici (cunoscuţi şi sub numele de Vitamina P), potrivit specialiştilor.

Aceeași porție de cireșe permite asigurarea a 25% din aportul zilnic recomandat de provitamina A sau caroten (vitamina indispensabila frumuseţii pielii, antioxidant celular şi factor protector împotriva cancerului).

Mâncând cireșe acoperiți și nevoile organismului de vitamina B9 sau acid folic.

Deși au așa de multe beneficii, cireșele sunt interzise celor care suferă de gastrită şi colită, dar şi persoanelor alergice.

Citește și Alimente care înlocuiesc carnea. Ce să mănânci când vrei să renunţi la carne

“Cireşele sunt recomandate persoanelor care suferă de reumatism, de gută sau de artrită. Cireşele elimină acidul uric şi au o acţiune energizantă asupra organismului. Datorită cantităţii importante de vitamine conţinute, cireşele sunt ideale pentru copiii în creştere.

Dacă sunteţi o persoană alergică ar trebui să consultaţi medicul alergolog înainte de a consuma cireşe, deoarece acestea vă pot provoca reacţii adverse foarte neplăcute, ba chiar periculoase. Conform mai multor studii, o persoană alergică la cireşe se poate confrunta cu simptome ca: umflarea buzelor, dificultăţi respiratorii şi urticarie.

În afară de reacţia alergică, până în prezent nu se mai cunsoc alte contraindicaţii ale consumului de cireşe, exceptand persoanele care au o sensibilitate la nivelul stomacului (gastrită sau colită) ”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Citește și De ce e bine să consumi salată de fructe. Poate fi gătită în 5 minute

Ce beneficii au cireșele

  • contribuie la imunitate. În afară de protejarea împotriva deteriorării radicalilor liberi, antioxidanţii (vitamina C, carotenoizii şi flavonoidele) stimulează imunitatea şi ne protejează de infecţiile bacteriene, virale şi fungice, în special cele ale colonului, tractului urinar şi ale intestinelor.
  • previn gripa. Consumul lor în mod regulat e eficient pentru prevenirea gripei, febrei şi a gutei. Sursa importantă de fibre Cireşele sunt o bună sursă de fibre, importante pentru menţinerea sănătăţii sistemului digestiv.
  • previn cancerul de colon. Sunt importante pentru prevenirea cancerului de colon fiindcă au conținut mare de fibre și de antioxidanți.
  • mențin sănătatea creierului. Și, pe lângă faptul că menţin sănătatea creierului, previn și pierderea memoriei.

Și diabeticii pot să consume cireșe. Aceste fructe au o acțiune anti-infecțioasă importantă, regenerează țesuturile și sunt foarte utile în lupta împotiva îmbătrânirii datorită acțiunii lor regenerante şi de eliminare a toxinelor.