Mare atenţie la aceste substanţe chimice. Se află peste tot în casa ta şi pot cauza diabet

Oamenii trebuie să aibă mare grijă. Substanţele ignifuge, denumite şi PBDE, au fost asociate cu diabet în cazul persoanelor de peste 18 ani. Cel mai recent studiu arată că aceste chimicale au fost găsite aproape în fiecare casă din America.

16 nov. 2020, 11:56
Mare atenţie la aceste substanţe chimice. Se află peste tot în casa ta şi pot cauza diabet

Aceste substanţe chimice cauzează diabet la șoareci expuși la substanța chimică numai prin intermediul mamelor, scrie Medicalxpress.com.

”Șoarecii au primit PBDE de la mamele lor în timp ce se aflau în uter și în perioada de pruncie prin laptele matern. La vârsta adultă, mult după expunerea la substanțe chimice, femelele au dezvoltat diabet”, se arată în studiu.

Substanţe chimice, pericolul pentru DIABET

PBDE sunt găsite în orice locuință. Soluţiile sunt folosite la mobilier, tapițerie și electronice pentru a preveni incendiile. Toţi subiecţii au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză la repaus alimentar, insensibilitate la insulină și niveluri scăzute de insulină în sânge, acestea fiind semne distinctive ale diabetului.

”Trebuie să aflăm dacă bebelușii expuși la PBDE devin copii și adulți diabetici. Chiar dacă cele mai dăunătoare PBDE au fost interzise de producție și import în SUA, reciclarea inadecvată a produselor care le conțin a continuat să iepureze PBDE în apă, sol și aer. „, spun cercetătorii.

Cercetătorii continuă să le găsească în sângele nostru , grăsime, țesuturi fetale, precum și lapte matern, în țările din întreaga lume.

Având în vedere asocierea lor anterioară cu diabetul la bărbați și femei adulți și la femeile însărcinate, Curras-Collazo și echipa ei au dorit să înțeleagă dacă aceste substanțe chimice ar putea avea efecte nocive asupra copiilor mamelor expuse la PBDE. Dar astfel de experimente se pot face doar pe șoareci.

Diabetul duce la niveluri crescute de glicemie sau zahăr din sânge. După masă, pancreasul eliberează insulină, un hormon care ajută celulele să utilizeze glucoza zahărului din alimente. Atunci când celulele sunt rezistente la insulină, aceasta nu funcționează așa cum se intenționează, iar nivelurile de glucoză rămân ridicate în sânge chiar și atunci când nu a fost consumat niciun aliment.

Nivelurile cronice ridicate de glucoză pot provoca leziuni la nivelul ochilor, rinichilor, inimii și nervilor. De asemenea, poate duce la condiții care pun viața în pericol.

Acest studiu este unic, deoarece am testat atât mamele, cât și descendenții lor pentru toate semnele distinctive ale diabetului prezentat la om, a spus Curras-Collazo. „Acest tip de testare nu a fost făcut până acum, în special pe descendenții de sex feminin.”

 

Cercetătorii au dat PBDE mamelor șoareci la niveluri scăzute comparabile cu expunerea medie la mediul uman atât în ​​timpul sarcinii, cât și în timpul alăptării.

Toți copiii au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză la repaus alimentar, insensibilitate la insulină și niveluri scăzute de insulină din sânge, care sunt toate semnele distinctive ale diabetului. În plus, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că bebelușii aveau niveluri ridicate de endocannabinoizi în ficat, care sunt molecule asociate cu pofta de mâncare, metabolism și obezitate.

Echipa de cercetare consideră că sunt necesare studii îndelungate la oameni pentru a determina consecințele pe termen lung ale expunerii timpurii la PBDE.

„Trebuie să știm dacă bebelușii care sunt expuși la PBDE înainte naștere devin copii și adulți diabetici”, a spus Kozlova.

Mare atenţie la aceste substanţe chimice. Avertismentul transmis de specialişti

Între timp, Curras-Collazo îi sfătuiește pe oameni să limiteze expunerea la PBDE luând măsuri precum spălarea mâinilor înainte de a mânca, aspirarea frecventă și cumpărarea de mobilier și alte produse care nu le conțin. Aceasta speră, de asemenea, că viitoarele mame sunt bine informate despre substanțele chimice  care le pot afecta copiii nenăscuți și în curs de dezvoltare, precum și laptele matern.

„Credem că beneficiile pe care bebelușii le obțin din laptele mamei depășesc cu mult riscurile transmiterii PBDE copiilor. Nu recomandăm reducerea alăptării”, a spus ea.

Citeşte şi: Avertismentul specialiştilor în sănătate: COVID-19 poate declanşa diabetul