Avertismentul specialiştilor în sănătate: COVID-19 poate declanşa diabetul

Mai mulţi experţi în sănătate sunt convinşi că noul coronavirus poate declanşa apariţia diabetului, chiar şi la unii adulţi şi copii care nu au factorii de risc.

RomaniaTV.net
19 oct. 2020, 18:55
Avertismentul specialiştilor în sănătate: COVID-19 poate declanşa diabetul

Mario Buelna are 28 de ani şi a fost diagnosticat cu COVID 19. Două săptămâni mai târziu, când părea că se recuperează, bărbatul s-a simţit slăbit şi a început să vomite. Într-o dimineaţă acesta a leşinat pe podeaua casei sale din Mesa, Arizona. Paramedicii l-au dus de urgenţă la un spital din apropiere, unde medicii l-au internat la terapie intensivă. A fost uimit când a aflat că are diabet de tip 1. 

Mario Buelna spune că medicii i-au zis că diabetul a fost declanşat de coronavirus. 

Cazuri similare reflectă o nouă îngrijorare cu privire la relaţia periculoasă dintre diabet şi COVID-19, care este studiată de medici şi oameni de ştiinţă din întreaga lume. Mulţi experţi sunt convinşi că COVID-19 poate declanşa apariţia diabetului – chiar şi la unii adulţi şi copii care nu au factorii de risc.

A fost deja bine documentat faptul că persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli grave sau deces dacă contractă COVID-19.

În iulie, oficialii din domeniul sănătăţii din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit cu COVID-19 aveau diabet. Acum, cazuri precum cele ale lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfăşoară în ambele sensuri.

„COVID ar putea provoca diabetul de la zero”, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet şi preşedinte de chirurgie metabolică şi bariatrică la King’s College din Londra.

Rubino conduce o echipă internaţională care colectează cazuri de pacienţi la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. 

Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA finanţează cercetarea asupra modului în care coronavirusul poate provoca zaharuri ridicate din sânge şi diabet.

În aceste situaţii, simptomele pot creşte rapid şi pot pune viaţa în pericol. Sunt necesare cercetări mai intense pentru a demonstra definitiv, dincolo de dovezile sporadice că COVID-19 declanşează diabetul la scară largă.

„Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri”, a spus dr. Robert Eckel, preşedinte al medicinei şi ştiinţei la Asociaţia Americană a Diabetului. „Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet.”

Citeşte şi PANDEMIE CORONAVIRUS. 170.000 de persoane au murit în plus în UE în timpul primului val, faţă de media ultimilor 4 ani