Mare atenţie la expunerea la soare! Medic: „Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mai repede decât dintr-o tumoră la stomac”

Prof. dr. Olga Simionescu, şefa secţiei de dermatologie a Spitalului Colentina, a atras atenţia, într-o intervenţie la Marius Tucă Show, asupra pericolului expunerii la soare. Medicul a spus că riscul de deces din cauza unei aluniţe expuse la soare este comparabil cu riscul de deces din pricina unei tumori la stomac sau ficat.

RomaniaTV.net
02 iul. 2020, 18:45
Mare atenţie la expunerea la soare! Medic: „Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mai repede decât dintr-o tumoră la stomac”

Şefa secţiei de dermatologie a Spitalului Colentina a atras atenţia asupra faptului că, pe fondul epidemiei de coronavirus, o mulţime de afecţiuni grave au trecut în plan secund. Dr. Simionescu s-a referit concret la pericolul reprezentat de expunerea la soare, care are consecinţe nefaste asupra aluniţelor, acestea putând evolua în cancer.

Referitor la protecţia copiilor atunci când aceştia se expun la soare, medicul face câteva recomandări:

La copii, protecţia este obligatorie. Pâna la 18 ani nu trebuie să se ardă. Copilaşii trebuie să se protejeze cu echipamente de neopren, pălărie, ochelari de soare. (…) Până la 6 luni nu e bine să fie expus la soare copilul. După 6 luni trebuie expus gradual, pentru că nu şi-a desăvârşit pigmentul”, a spus medicul.

Citeşte şi Medicul Virgil Musta, perspective sumbre asupra evoluţiei epidemiei de COVID: „Ne aşteptam să crească numărul de cazuri, dar nu aşa”

Dr. Simionescu a mai vorbit şi despre importanţa examinării aluniţelor, pentru a se stabili dacă aceasta este sau nu periculoasă

Noi trebuie să dezbrăcăm pacientul şi să îi stabilim profilul clinic. Îi analizăm tipul de piele şi apoi facem o analiză cu un dermatoscop. Rolul dermatoscopiei este acela de a preveni exciziile nenecesare, dar şi de a salva vieţi. Omul trebuie să se lase analizat. S-a constatat că biopsia incizională nu influenţează prognosticul. Operaţia de melanom constă într-o incizie prin care se scoate aluniţa şi o închizi la loc. (…) Trebuie făcută o analiză cu 13 parametri. E o geamandură, te duci până acolo – îţi salvează viaţa, treci de ea – e un pericol mare. Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mult mai rău decât se moare dintr-o tumoră la stomac sau ficat”, atrage atenţia medicul.

Despre pericolul reprezentat de mersul la solar, medicul a spus că expunerea îndelungată la ultraviolete e o crimă.

Sursele artificiale de ultraviolete au fost definite de OMS ca agenţi carinogenetici umani, inductori de cancere. (…) Eram într-un salon şi am stat 30 de minute să văd ce se întâmplă la şedinţele de bronzare. A stat o domnişoară 30 de minute, mi se pare o doză criminală şi a ieşit roşie ca racul. (…)”, a atras atenţia dr. Olga Simionescu.