Mare atenție la felul în care consumi cartofii! Iată când pot deveni un adevărat pericol pentru sănătate

Din străbuni se știe că nu este bine să consumăm cartofi încolțiți, dar nu ne-am întrebat niciodată de ce.

14 mai 2022, 10:55
Mare atenție la felul în care consumi cartofii! Iată când pot deveni un adevărat pericol pentru sănătate

Majoritatea legumelor nu rezistă peste iarnă în stare naturală, dacă nu sunt păstrate corespunzător. De exemplu, cartofii trebuiesc păstrați într-un loc răcoros, cum ar fi balcoanele sau cămările, altfel, aceștia încolțesc și pot reprezenta anumite pericole pentru consumatori.

Coaja de culoare verde a cartofului denotă faptul că acesta este deshidratat. În momentul în care cartoful capătă această culoare, el se pregătește pentru crearea unor plante noi. În acel moment, coaja acestuia are un nivel ridicat de salonină.

Citește și: Pune cojile de cartofi în apă rece și lasă-le timp de două zile. Iată tot ce poți face cu ele în loc să le arunci la gunoi

Ce este salonina?

Salonina este o substanță otrăvitoare care oprește rozătoarele din a consuma acești cartofi. Această substanță nu este atât de puternică încât să ne poată afecta starea de sănătate. Dacă îi este îndepărtată coaja, cartoful se poate consuma fără probleme chiar dacă poate avea un gust ușor diferit, conform unui studiu realizat de niște cercetători din Marea Britanie.

Cu toate că această coajă verde este periculoasă pentru consumul de către oameni sau animale, aceasta poate fi folosită și în alte scopuri. Cojile de cartofi verzi pot fi folosite pe post de remediu naturist pentru durerile de genunchi și articulații. Acestea trebuiesc tocate mărunt, cu tot cu muguri, apoi fierte și aplicate pe locul dureros.

Cum păstrăm legumele de-a lungul anotimpului rece?

Cartofii proaspeți pot rezista pe parcursul iernii pe balcon sau într-o cămară răcoroasă. Trebuie evitat pericolul de a îngheța peste noapte. Pot fi depozitați în lăzi de lemn și coșuri prin care să poată fi bine aerisiți. Aceștia pot fi așezați pe rafturi și separați prin ziare. Nu este bine să îi lăsați în frigider deoarece aceștia încolțesc prematur.

Citește și: Cum își propune guvernul să crească producția de cartofi. Cifre dezastruoase pentru România, care importă pe bandă rulantă până și cele mai banale fructe și legume