Mare atenție, părinți! 10.000 de copii expuși unor substanțe nesănătoase periculoase din alimente

Părinții din întreaga lume sunt extrem de îngrijorați după ce un studiu condus de către Carolyn McCabe, expert în sănătate de la Centrul pentru cercetare metabolică Geisinger Pennsylvania din Statele Unite, a scos la iveală faptul că 10.000 de copii din SUA prezintă valori mari de sare și zahăr în alimentația lor, un lucru foarte nociv pentru sănătate.

25 iul. 2023, 09:24
Mare atenție, părinți! 10.000 de copii expuși unor substanțe nesănătoase periculoase din alimente
Mare atenție, părinți! 10.000 de copii expuși unor substanțe nesănătoase periculoase din alimente

10.000 de copii expuși unor substanțe nesănătoase periculoase din alimente. Studiul a fost la iveală că de-a lungul timpului peste jumătate (53%) dintre copiii au primit carne bogată în sodiu, cum ar fi hot-dogs, 37% au primit gustări sărate, cum ar fi chipsuri de cartofi, iar o treime (34%) au primit prăjituri sau budincă înainte de vârsta de 2 ani.

Citește și Ucraina impune interdicția de export de zahăr către România. Lovitură colosală pentru economia țării, urmează scumpiri la raft

10.000 de copii expuși unor substanțe nesănătoase periculoase din alimente

Și mai îngrijorător este faptul că peste un sfert (27%) dintre bebeluși au primit suc înainte de prima aniversare.

”Având în vedere că aceste alimente nu sunt recomandate copiilor, aceste cifre sunt îngrijorătoare. Expunerea timpurie la alimente și băuturi bogate în zahăr, grăsimi și sodiu poate avea consecințe negative asupra creșterii și dezvoltării sănătoase a sugarilor și copiilor”, a declarat dr. Carolyb McCabe.

Oamenii de știință atrag atenția că orientările alimentare actuale din SUA le recomandă părinților să aștepte cel puțin până la vârsta de un an pentru a introduce în alimentația copiilor sucuri 100% din fructe sau legume. Mai mult, acestea prevăd ca familiile să evite alimentele și băuturile cu adaos de zahăr și să le limiteze pe cele bogate în sodiu pentru copiii mai mici de doi ani.

Expunerea copiilor mici la alimente excesiv de dulci sau sărate le poate modela preferințele gustative și poate duce la obiceiuri alimentare nesănătoase pe termen lung, atrag atenția experții.

„Viața timpurie este o perioadă atât de critică pentru stabilirea obiceiurilor alimentare și a preferințelor alimentare, iar aceste preferințe și comportamente în jurul alimentelor pot persista pe măsură ce copiii cresc (…)Sugarii și copiii mici au stomacul mic, așa că este important să conteze fiecare mușcătură”, a mai spus McCabe.

La acest studiu, oamenii de știință de la Centrul pentru cercetare metabolică Geisinger au analizat chestionarele a 10.614 copii cu vârsta de până la 26 de luni care au vizitat centrul de sănătate din Pennsylvania, între 2016-2020.

”Copiii care trăiesc în zonele rurale se confruntă cu multe disparități de sănătate și socioeconomice. Unul din 5 copii din mediul rural trăiește în sărăcie, iar copiii din zonele rurale au cu 25% mai multe șanse de a experimenta obezitate în comparație cu copiii din afara zonei rurale. Aceste disparități fac și mai important să se asigure că familiile din mediul rural sunt conștiente de regulile alimentare pentru copii și au resursele de care au nevoie pentru a le urma”, a conchis medicul McCabe.

Citește și Băuturile energizante pot fi letale. Tudor Ciuhodaru avertizează: „Conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului”