Băuturile energizante pot fi letale. Tudor Ciuhodaru avertizează: „Conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului”

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă privind consumul de energizante, după moartea elevului de 17 ani, care s-a prăbușit inconștient după ce a fumat mult şi a băut patru doze de energizant.

14 iul. 2023, 09:36
Băuturile energizante pot fi letale. Tudor Ciuhodaru avertizează: „Conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului”

Tudor Ciuhodaru spune că bătuturile energizante pot fi letale. Tânărul avea 17 ani și era plecat într-o tabără de vară, fiind cazat la un cămin al UAIC. S-a trezit din somn, a spus că nu poate să respire și a căzut la pământ.

Citește și Un elev de 17 ani a murit la o şcoală de vară. Băuse multe băuturi energizante şi fumase două pachete de ţigări în ultimele ore

Unul dintre studenții de la Facultatea de Geografie şi Geologie a universității i-a acordat primul ajutor, a efectuat manevre de resuscitare, iar apoi echipa medicală ajunsă la fața locului a făcut eforturi uriașe să-l salveze. Din nefericire, nu au mai putut face nimic pentru el.

Tudor Ciuhodaru, despre consumul de băuturi energizante: „Aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale”

Băuturile energizante sunt foarte periculoase, iar efectele negative pe care le au asupra organismului pot fi mortale.

„Avertizăm populația că aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale. Trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului. Astfel, nu este o surpriză că pot apărea variații de tensiune sau de ritm cardiac la cei nediagnosticați. Totodată, nicotina împreună cu cofeina și alte substanțe, precum alcoolul, prezintă un potențial risc și pentru cineva sănătos”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Citește și Profesorul Vlad Ciurea: „Nu vă mai biciuiți creierul cu energizante şi cafele. Există un punct al lui Dumnezeu în creier. În genomul uman este implementat Tatăl Nostru”

Energizantele ar trebui să fie vândute doar persoanelor care au peste 18 ani. În momentul de față nu există o restricție care să le interzică minorilor să le cumpere.

„Legale și mortale, așa pot fi numite aceste băuturi. Comercializarea lor ar trebui să fie restricționată, să fie puse în vânzare doar persoanelor care au peste 18 ani. Totodată, pe ambalaj ar trebui să fie foarte clar evidențiate riscurile de sănătate. Oamenii trebuie să fie avertizați că pot exista consecințe foarte importante asupra sănătății. Conform statisticilor, în România, anual, se vând aproximativ 24 milioane de litri de băuturi energizante”, a mai spus medicul.