Mare atenţie pe unde călcaţi. Ortoped: O fractură se poate transforma într-o amputaţie

Fracturile constituie cea mai frecventă problemă ortopedică întâlnită în timpul iernii, de aceea trebuie să ai mare grijă la câteva reguli ca să nu cazi şi să te accidentezi. Marius Uscatu, medic specializat în ortopedie, a explicat pentru RomaniaTV.net cum se ne ferim de căzăturile pe gheață şi ce trebuie să facem dacă ne-am ales cu o fractură.

24 ian. 2016, 07:13

Codul galben a adus un ger crunt în România. Au fost cele mai friguroase nopţi si zile din această iarnă, iar trotuarele şi străzile s-au transformat în adevărate patinoare şi a apărut pericolul de a aluneca pe gheaţă şi a de a te accidenta. Sute de oameni au ajuns la urgenţe cu fracturi, luxații, entorse, contuzii.

„O fractură care nu este diagnosticată la timp şi operată în timp util se poate transforma într-o catastrofă, uneori chiar într-o amputaţie. Sunt fracturi care ne pot handicapa pentru tot restul vieţii. Problema fracturilor este că ele se agravează imediat după producere, pentru că nu ştim cum să reacţionăm”, a declarat dr. Marius Uscatu, medic specialist ortoped.

Leziunile care se pot produce în urma căzăturilor pe gheaţă variază de la simple contuzii şi entorse până la fracturi, uneori cu repercusiuni grave. După o căzătură, este recomandat să nu mai calcam pe piciorul respectiv.
 
„În primul rând nu mai călcam pe piciorul respectiv pentru că fractura se poate agrava. Dacă este la membrul superior, trebuie să imobilizăm printr-o atela provizorie: scandurică, umbrelă, orice. Nu ne sprijinim nici măcar o secundă pe membrul afectat. O fractură de talus (la glezna) poate fi relativ simplă, dar un singur pas făcut după producerea ei conduce la deplasarea fragmentelor osoase, cu apariţia unei fracturi foarte grave”, a explicat dr. Uscatu.
 
 
Dacă am alunecat pe gheaţă şi ne-am ales cu o fractură, medicul ne recomandă repaus, gheata local, fasa elastica si piciorul mai sus, pe o perna, in cazul unei fracturi cu deplasarea fragmentelor. Cel mai important aspect este consultaţie urgentă la ortoped, deoarece fiecare oră contează enorm.
 

Persoana accidentată nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.
 
Un lucru este cert, şi anume că este mult mai uşor să ne ferim de căzături decât să le tratăm. Medicul ortoped Marius Uscatu vă vine în ajutor şi vă prezintă câteva reguli simple:
  • Încălţăminte adecvată, care nu alunecă
  • Nu-ţi ţine mâinile în buzunare, deoarece pericolul să păţeşti ceva grav este cu atât mai mare, dacă nu te poţi ajuta de mâini în momentul în care cazi. De asemenea, este indicat să porţi mănuşi, astfel nu îţi vei răni palmele.
  • Când simți că îţi pierzi echilibrul, e bine să încerci să cazi ghemuit și să eviţi impactul cu punctele unde se pot produce cel mai ușor fracturi: genunchi, cot, antebraț, femur
  • Varstnicii sa-si ia un baston, pentru sprijin eventual 
  • În general trebuie sa mergem incet. Este recomandat mersul cu paşi mici, cu multă grijă
  • Lipeşte pelicule aderente pe talpa încălţămintei

  • Asigură-te că nu cobori sau urci scări acoperite de gheaţă sau zăpadă fără să te sprijini de o balustradă
  • Cumparati-va de la un magazin cu articole sportive incaltaminte asemanatoare celei utilizate de alpinisti sau accesorii rezervate acestei probleme: crampoane cu varfuri ascutite ori dispozitive fixate cu arc de talpa ghetelor.
În cazul unei eventuale căderi este bine să aveţi mănuşi şi căciulă pentru a vă proteja de lovituri. Îmbăcămintea trebuie să fie călduroasă, dar lejeră. Cel mai bine este ca în cădere să încercăm să protejăm capul şi coloana.
 
„Sa nu se sprijine în mâini, deoarece fractura distala a radiusului este cea mai frecventă (reacţia de aparare e sa punem mana să ne sprijinim). Să încercăm să protejăm capul (o căciula de blană poate proteja în cazul unui traumatism direct)”, a mai spus specialistul.

Vezi: Bucureştenii, în PERICOL. Capitala a fost împânzită cu anunţuri „ATENŢIE, cad ţurţuri” VIDEO