Mare atenție, români! Ce se întâmplă cu contractul de muncă al celor care vor să cumuleze pensia cu salariul. Cât timp poate să rămână salariatul pe același post

În ultima vreme s-a tot discutat în spațiul public despre cumulul pensiei cu salariul. În România, cei care au atins vârsta de pensionare au posibilitatea de a alege să rămână în continuare în activitate și să își primească lunar salariul, însă puțini știu ce se întâmplă cu contractul de muncă.

26 aug. 2023, 16:56
Mare atenție, români! Ce se întâmplă cu contractul de muncă al celor care vor să cumuleze pensia cu salariul. Cât timp poate să rămână salariatul pe același post
Mare atenție, români! Ce se întâmplă cu contractul de muncă al celor care vor să cumuleze pensia cu salariul.

Ce se întâmplă cu contractul de muncă al celor care vor să cumuleze pensia cu salariul. Ei bine, românii care au ales să iasă la pensie fără a-și continua activitatea, pot cumula pensia cu alte venituri.

Citește și Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre pensii şi salarii: „Este nevoie de o soluţie imediată”. Ce se întâmplă în luna septembrie

Ce se întâmplă cu contractul de muncă al celor care vor să cumuleze pensia cu salariul

Însă, pentru ca un angajat să poată cumula pensia cu salariul, trebuie să știe că contractul său de muncă va înceta de drept.

Dacă angajatul care au atins vârsta de pensionare a solicitat continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și angajatorul a fost de acord, acesta nu va putea cumula pensia cu salariul.

Asta pentru că Decizia nr. 387/2018  prevede clar  că dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuării activității.

Potrivit articolului 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, în cazul în care un salariat îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare, contractul individual de muncă încetează automat.

Mai mult, salariatul poate rămâne în aceeași poziție timp de maximum 3 ani după îndeplinirea condițiilor standard de pensionare și cu acordul angajatorului, cu posibilitatea de prelungire anuală a contractului individual de muncă, dacă salariatul depune o cerere cu 30 de zile înainte de îndeplinirea condițiilor de pensionare, conform articolului 56 alin. (4) din Codul Muncii.

Astfel, românii trebuie să știe faptul că contractul de muncă încetează automat atunci când salariatul îndeplinește condițiile de pensionare, dacă acesta nu solicită continuarea contractului.

Totodată, în cazul pensionării la vârsta standard, contractul individual de muncă încetează automat, fără a depinde de dorința salariatului sau angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensionare, în ziua în care salariatul îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare, cu excepția cazului în care solicită în mod expres menținerea raportului de muncă.

În astfel de situații, contractul individual de muncă inițial încetează și salariatul poate continua să lucreze numai în baza unui nou contract individual de muncă încheiat cu angajatorul, fie pe termen determinat, fie pe termen nedeterminat.

Citește și Artificiul Guvernului pentru reducerea deficitului. Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor din septembrie 2023