Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre pensii şi salarii: „Este nevoie de o soluţie imediată”. Ce se întâmplă în luna septembrie

Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru a putea plăti pensii şi salarii decente în România este nevoie de reglementări clare care să sprijine piaţa muncii.

26 aug. 2023, 08:56
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre pensii şi salarii: „Este nevoie de o soluţie imediată”. Ce se întâmplă în luna septembrie

Ministrul Muncii, despre emiterea ordinului pentru prelungirea standardelor ocupaţionale: Este nevoie de o soluţie imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piaţa formării continue de personal, iar pe termen lung – de revizuirea legislaţiei

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat, despre emiterea ordinului pentru prelungirea standardelor ocupaţionale, că este nevoie de ”o soluţie imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piaţa formării continue de personal”, iar pe termen lung este necesară revizuirea legislaţiei şi a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcţional şi practic.

PENSII 2023. Se dau pensii fără vechime în muncă, cine sunt românii care se pot bucura de nepoţi mai devreme
Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru a putea plăti pensii şi salarii decente în România este nevoie de reglementări clare care să sprijine piaţa muncii, iar unul dintre aspectele importante este legat de standardele ocupaţionale de formare profesională.

Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţi ai unor confederaţii sindicale, ai unor confederaţii patronale, precum şi ai Ministerului Educaţiei, ai Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene şi ai Autorităţii Naţionale de Calificare.

”În urma discuţiilor aplicate de azi am agreat ca Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei să emită un ordin comun prin care actualele standarde ocupaţionale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024, în condiţiile în care acestea îşi încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, după caz. Este nevoie de o soluţie imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piaţa formării continue de personal, iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislaţiei şi a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcţional şi practic. Vom continua să lucrăm împreună pentru a stabili obiective, un calendar clar de dialog şi resurse pentru a avea o piaţă a muncii cât mai competitivă şi mai adecvată cerinţelor actuale”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Pensii 2024. Ministrul Muncii, veste proastă pentru 5 milioane de seniori care aşteptau majorarea din ianuarie

Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunţat că va fi emis un ordin comun al miniştrilor Muncii şi Educaţiei prin care să fie prorogat termenul de eliminare a standardelor ocupaţionale până la data de 31 decembrie 2024 şi a menţionat că acestea urmau să fie desfiinţate de la 1 septembrie 2023.