Mare atenție, români! Greșeala uriașă pentru care riști amenzi de până la 15.000 de lei

Majoritatea românilor care se află în câmpul muncii merg la job fără să cunoască legea. Astfel, foarte mulți angajați sunt pasibili de amendă foarte ușor dacă nu își respectă colegii, dar și regulile pe care angajatorul le-a impus. Iată ce trebuie să știi dacă nu vrei să plătești amenzi de 15.000 de lei pentru greșelile de la locul de muncă.

06 oct. 2023, 09:37
Mare atenție, români! Greșeala uriașă pentru care riști amenzi de până la 15.000 de lei

Greșeala de la locul de muncă care îți poate aduce amenzi de 15.000 de lei. Conform Legii nr. 167 din data de 7 august 2020, hărțuirea la locul de muncă se consideră contravenție care se pedepsește.

Citește și Greşeala banală care le aduce amenzi de mii de lei românilor care stau la bloc. Iohannis a promulgat legea, termenul de aplicare este 31 decembrie 2023

Greșeala de la locul de muncă care îți poate aduce amenzi de 15.000 de lei

Pentru a evita orice fel de sancțiune este ideal ca fiecare angajat să își respecte colegii, indiferent de funcție, dar din moment ce puțini sunt cei care știu să respecte limitele bunului-simț, a fost nevoie de o reglementare legislativă în acest caz.

Astfel, în Articolul 1 din Legea 167 se arată foarte clar că hărțuirea morală (nu vorbim despre cea fizică) se pedepsește cu amenzi cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei. În situația în care angajatorul nu ia măsuri pentru a stopa un astfel de comportament abuziv, poate primi amenzi cuprinse între 30.000 și 200.000 de lei.

„Constituie hărțuire morală la locul de muncă și se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:

a) conduită ostilă sau nedorită;
b) comentarii verbale;
c) acțiuni sau gesturi”, se arată în lege.

Foarte important de precizat este faptul că cei care sunt victime ale hărțuirii la locul de muncă nu trebuie să se teamă să spună angajatorul situația pentru că nu vor fi discriminați.

„Niciun angajat nu va fi sancționat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărțuirii morale la locul de muncă”, mai spune legea.

De asemenea, legea îl obligă pe angajator să ia măsurile necesare în scopul prevenirii și combaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unității de sancțiuni disciplinare pentru angajații care săvârșesc acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă.

Mai mult, potrivit legii,  niciun angajator nu are voie să impună reguli sau măsuri care să determine sau să îndemne angajații la săvârșirea de acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă.

„Angajatul, victimă a hărțuirii morale la locul de muncă, trebuie să dovedească elementele de fapt ale hărțuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului, în condițiile legii. Intenția de a prejudicia prin acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă nu trebuie dovedită”, extras din lege.

Citește și O nouă lovitură pentru români! Amenzi de până la 45.000 de lei sau chiar pușcăria pentru cei care încalcă această regulă