O nouă lovitură pentru români! Amenzi de până la 45.000 de lei sau chiar pușcăria pentru cei care încalcă această regulă

Noi reguli pentru românii care stau la casă sau la bloc! Cei care aruncă obiectele casnice de folosință îndelungată, precum mobilă, saltele sau deșeuri provenite în urma renovărilor, pe domeniul public, riscă amenzi de până la 45.000 de lei sau pedeapsa cu închisoarea.

05 oct. 2023, 08:29
O nouă lovitură pentru români! Amenzi de până la 45.000 de lei sau chiar pușcăria pentru cei care încalcă această regulă
Amenzi de până la 45.000 de lei sau chiar pușcăria pentru cei care încalcă această regulă

Amenzi de până la 45.000 de lei sau chiar pușcăria pentru cei care încalcă această regulă. Conform noii legislații în vigoare, deșeurile sunt definite ca fiind orice substanță sau obiect pe care deținătorul le aruncă sau are intenția sau obligația să le arunce.

Citește și Amenzi de 10.000 de lei dacă nu respecți această regulă la coadă. Se aplică și în parcări!

Amenzi de până la 45.000 de lei sau chiar pușcăria pentru cei care încalcă această regulă

Actul normativ care a fost modificat la începutul acestui an definește deșeurile municipale ca:

  • deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat de la gospodării, inclusiv hârtia și cartonul, sticla, metalele, materialele plastice, biodeșeurile, lemnul, textilele, ambalajele, deșeurile de echipamente electrice și electronice, deșeurile de baterii și acumulatori și deșeurile voluminoase, inclusiv saltelele și mobila;
  • deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat din alte surse, în cazul în care deșeurile respective sunt similare ca natură și compoziție cu deșeurile menajere.
    Cu alte cuvinte, deșeurile municipale nu includ deșeurile provenite din producție, agricultură, silvicultură, pescuit, fose septice și rețeaua de canalizare și tratare, inclusiv nămolul de epurare, vehiculele scoase din uz sau pe cele provenite din activități de construcție și desființări.

Astfel, abandonarea, aruncarea, ascunderea, incendierea sau îngroparea deșeurilor de orice fel, dar și eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop sunt interzise, potrivit OUG 92/2021.

La începutul anului, prin Legea nr. 17/2023,  autoritățile au majorat amenzile stabilite pentru persoanele fizice în cazul nerespectării legislației privind regimul deșeurilor, iar aplicarea lor, extinsă.

Concret, persoanele care nu respectă legea riscă sancțiuni cuprinse între 30.000 și 45.000 de lei.

Mai mult, pe lângă amenzi, în aceste cazuri se aplică și sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea/  aruncarea/ eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor, îngroparea deșeurilor, după caz, conform avocatnet.ro.

Totodată, se poate aplica pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor atunci când cantitatea sau impactul deșeurilor asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată.

Citește și Noua lege a încălzirii intră în vigoare. Amenzi de până la 50.000 de euro pentru cine nu scapă de centrala pe gaze