Mare atenție, șoferi! Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Anul 2024 vine cu noi impozite pentru proprietarii de mașini. Începând cu luna ianuarie ieșenii care dețin autoturisme vor plăti impozite cu aproximativ 14% mai mari, față de anul acesta.
Alina Costache
01 dec. 2023, 16:45
Mare atenție, șoferi! Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024
Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024. Consiliul Local Iași, la propunerea Primăriei, a decis majorarea acestei taxe atât în cazul persoanelor fizice, cât și a celor juridice.

Citește și Povestea cutremurătoare a Mirunei din Iași, practicantă de dansuri populare. Pentru a nu rămâne în scaun cu rotile, tânăra are nevoie de 1.500 de lei în fiecare zi

Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Reprezentanții instituției spun că din luna ianuarie a anului viitor impozitul va fi calculat, la fel ca şi până acum, în funcţie de capacitatea cilindrică, şi va avea, după caz, valoarea de (sumele sunt pentru fiecare 200 centimetri cubi sau fracţiune): 9 lei (o capacitate cilindrică mai mică de 1600 cm3), 10 lei (peste 1600 cm3), 25 lei (1601 – 2000 cm3), 97 lei (2001 – 2600 cm3), 195 lei (2601 – 3000 cm3) şi 393 lei (peste 3001 cm3). Mai mult, în cazul autobuzelor, autocarelor şi microbuzelor noul impozit va fi de 32 lei/200 cm3, iar la alte vehicule cu tracţiune mecanică cu o masă de până la 12 tone, taxa va fi 40 lei/200 cm3, potrivit ziaruldeiași. 

„În cazul mijloacelor de transport cu tracţiune mecanică mai mici de 12 tone, impozitul se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm3 sau fracţiune din aceasta cu nivelurile prevăzute de lege”, se arată în proiect.

Anual, impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 31 martie şi, respectiv, 30 septembrie. Majoritatea șoferilor știu deja că pentru plata anticipată a impozitului, până la 31 martie, Primăria acordă o bonificaţie de 10%.

Astfel, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce, din ianuarie 2024, cu 95%, în acelaşi timp, pentru ataşe, taxa anuală se stabileşte la nivelul de 50% din taxa datorată pentru motociclete, motoscutere şi scutere, conform deciziei plenului Consiliului Local (CL).

Șoferii trebuie să știe că noul cuantum al taxei va fi achitat de orice persoană fizică sau juridică care are în proprietate un mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în evidenţele Primăriei Iaşi.

Noua obligație a șoferilor. Cine nu se supune riscă amenzi usturătoare

Se adaugă noi obligații pentru șoferi. Autoritățile au introdus noi reguli în ceea ce privește circulația de drumurile publice. Această nouă prevedere se referă la angajamentul de a trage pe dreapta.

Autoritățile au inițiat un proiect prin care propun o schimbare importantă în Codul Rutier. Este vorba despre angajamentul de a trage pe dreapta.

Noul proiect de lege este o completare a articolului 37, alineatul 1 al Ordonanței de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 958/28 decembrie 2002. În prezent, există următoarea formulare:

„Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au in funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie şi sonore”.

Modificarea propusă de autorități schimbă obligațiile șoferilor de a trage pe dreapta, în cazurile speciale. În prezent, șoferii sunt obligați să tragă pe dreapta doar la apropierea sau trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

Modificarea Codului Rutier 2023 prevede noi obligații în acest sens. Mai exact, conducătorii auto vor fi nevoiți să oprească imediat pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare și atunci când mașinile de poliție, pompieri sau ambulanțele au pornite doar semnalele de avertizare, nu și cele sonore.

„În cazurile urgente, în care serviciile publice trebuie să intervină imediat, contează fiecare minut, el putând face diferența între salvarea sau pierderea unei vieţi omenești. În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetățenii au fost nemulțumiți de timpul în care serviciile de ambulanță, care trebuiau să acorde primul ajutor în cazul unor accidente rutiere sau al altor catastrofe, au întârziat, fapt ce a dus la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieți omenești”, au transmis inițiatorii proiectului.

Momentan, această modificare a Codului Rutier 2023 este în stadiul de propunere. Urmează să fie depusă în Parlament, iar mai apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Citește și Accident ireal la Iași! O șoferiță a pierdut controlul volanului, a zburat printr-o stație Peco și s-a oprit într-o casă. Momentul a fost filmat – VIDEO

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…