Mare atenție, șoferi! Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Anul 2024 vine cu noi impozite pentru proprietarii de mașini. Începând cu luna ianuarie ieșenii care dețin autoturisme vor plăti impozite cu aproximativ 14% mai mari, față de anul acesta.

01 dec. 2023, 16:45
Mare atenție, șoferi! Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024
Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024. Consiliul Local Iași, la propunerea Primăriei, a decis majorarea acestei taxe atât în cazul persoanelor fizice, cât și a celor juridice.

Citește și Povestea cutremurătoare a Mirunei din Iași, practicantă de dansuri populare. Pentru a nu rămâne în scaun cu rotile, tânăra are nevoie de 1.500 de lei în fiecare zi

Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Reprezentanții instituției spun că din luna ianuarie a anului viitor impozitul va fi calculat, la fel ca şi până acum, în funcţie de capacitatea cilindrică, şi va avea, după caz, valoarea de (sumele sunt pentru fiecare 200 centimetri cubi sau fracţiune): 9 lei (o capacitate cilindrică mai mică de 1600 cm3), 10 lei (peste 1600 cm3), 25 lei (1601 – 2000 cm3), 97 lei (2001 – 2600 cm3), 195 lei (2601 – 3000 cm3) şi 393 lei (peste 3001 cm3). Mai mult, în cazul autobuzelor, autocarelor şi microbuzelor noul impozit va fi de 32 lei/200 cm3, iar la alte vehicule cu tracţiune mecanică cu o masă de până la 12 tone, taxa va fi 40 lei/200 cm3, potrivit ziaruldeiași. 

„În cazul mijloacelor de transport cu tracţiune mecanică mai mici de 12 tone, impozitul se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm3 sau fracţiune din aceasta cu nivelurile prevăzute de lege”, se arată în proiect.

Anual, impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 31 martie şi, respectiv, 30 septembrie. Majoritatea șoferilor știu deja că pentru plata anticipată a impozitului, până la 31 martie, Primăria acordă o bonificaţie de 10%.

Astfel, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce, din ianuarie 2024, cu 95%, în acelaşi timp, pentru ataşe, taxa anuală se stabileşte la nivelul de 50% din taxa datorată pentru motociclete, motoscutere şi scutere, conform deciziei plenului Consiliului Local (CL).

Șoferii trebuie să știe că noul cuantum al taxei va fi achitat de orice persoană fizică sau juridică care are în proprietate un mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în evidenţele Primăriei Iaşi.

Noua obligație a șoferilor. Cine nu se supune riscă amenzi usturătoare

Se adaugă noi obligații pentru șoferi. Autoritățile au introdus noi reguli în ceea ce privește circulația de drumurile publice. Această nouă prevedere se referă la angajamentul de a trage pe dreapta.

Autoritățile au inițiat un proiect prin care propun o schimbare importantă în Codul Rutier. Este vorba despre angajamentul de a trage pe dreapta.

Noul proiect de lege este o completare a articolului 37, alineatul 1 al Ordonanței de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 958/28 decembrie 2002. În prezent, există următoarea formulare:

„Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au in funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie şi sonore”.

Modificarea propusă de autorități schimbă obligațiile șoferilor de a trage pe dreapta, în cazurile speciale. În prezent, șoferii sunt obligați să tragă pe dreapta doar la apropierea sau trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

Modificarea Codului Rutier 2023 prevede noi obligații în acest sens. Mai exact, conducătorii auto vor fi nevoiți să oprească imediat pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare și atunci când mașinile de poliție, pompieri sau ambulanțele au pornite doar semnalele de avertizare, nu și cele sonore.

„În cazurile urgente, în care serviciile publice trebuie să intervină imediat, contează fiecare minut, el putând face diferența între salvarea sau pierderea unei vieţi omenești. În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetățenii au fost nemulțumiți de timpul în care serviciile de ambulanță, care trebuiau să acorde primul ajutor în cazul unor accidente rutiere sau al altor catastrofe, au întârziat, fapt ce a dus la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieți omenești”, au transmis inițiatorii proiectului.

Momentan, această modificare a Codului Rutier 2023 este în stadiul de propunere. Urmează să fie depusă în Parlament, iar mai apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Citește și Accident ireal la Iași! O șoferiță a pierdut controlul volanului, a zburat printr-o stație Peco și s-a oprit într-o casă. Momentul a fost filmat – VIDEO