Mare atenție, șoferi! Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Anul 2024 vine cu noi impozite pentru proprietarii de mașini. Începând cu luna ianuarie ieșenii care dețin autoturisme vor plăti impozite cu aproximativ 14% mai mari, față de anul acesta.
Alina Costache
01 dec. 2023, 16:45
Mare atenție, șoferi! Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024
Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024. Consiliul Local Iași, la propunerea Primăriei, a decis majorarea acestei taxe atât în cazul persoanelor fizice, cât și a celor juridice.

Citește și Povestea cutremurătoare a Mirunei din Iași, practicantă de dansuri populare. Pentru a nu rămâne în scaun cu rotile, tânăra are nevoie de 1.500 de lei în fiecare zi

Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Reprezentanții instituției spun că din luna ianuarie a anului viitor impozitul va fi calculat, la fel ca şi până acum, în funcţie de capacitatea cilindrică, şi va avea, după caz, valoarea de (sumele sunt pentru fiecare 200 centimetri cubi sau fracţiune): 9 lei (o capacitate cilindrică mai mică de 1600 cm3), 10 lei (peste 1600 cm3), 25 lei (1601 – 2000 cm3), 97 lei (2001 – 2600 cm3), 195 lei (2601 – 3000 cm3) şi 393 lei (peste 3001 cm3). Mai mult, în cazul autobuzelor, autocarelor şi microbuzelor noul impozit va fi de 32 lei/200 cm3, iar la alte vehicule cu tracţiune mecanică cu o masă de până la 12 tone, taxa va fi 40 lei/200 cm3, potrivit ziaruldeiași. 

„În cazul mijloacelor de transport cu tracţiune mecanică mai mici de 12 tone, impozitul se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm3 sau fracţiune din aceasta cu nivelurile prevăzute de lege”, se arată în proiect.

Anual, impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 31 martie şi, respectiv, 30 septembrie. Majoritatea șoferilor știu deja că pentru plata anticipată a impozitului, până la 31 martie, Primăria acordă o bonificaţie de 10%.

Astfel, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce, din ianuarie 2024, cu 95%, în acelaşi timp, pentru ataşe, taxa anuală se stabileşte la nivelul de 50% din taxa datorată pentru motociclete, motoscutere şi scutere, conform deciziei plenului Consiliului Local (CL).

Șoferii trebuie să știe că noul cuantum al taxei va fi achitat de orice persoană fizică sau juridică care are în proprietate un mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în evidenţele Primăriei Iaşi.

Noua obligație a șoferilor. Cine nu se supune riscă amenzi usturătoare

Se adaugă noi obligații pentru șoferi. Autoritățile au introdus noi reguli în ceea ce privește circulația de drumurile publice. Această nouă prevedere se referă la angajamentul de a trage pe dreapta.

Autoritățile au inițiat un proiect prin care propun o schimbare importantă în Codul Rutier. Este vorba despre angajamentul de a trage pe dreapta.

Noul proiect de lege este o completare a articolului 37, alineatul 1 al Ordonanței de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 958/28 decembrie 2002. În prezent, există următoarea formulare:

„Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au in funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie şi sonore”.

Modificarea propusă de autorități schimbă obligațiile șoferilor de a trage pe dreapta, în cazurile speciale. În prezent, șoferii sunt obligați să tragă pe dreapta doar la apropierea sau trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

Modificarea Codului Rutier 2023 prevede noi obligații în acest sens. Mai exact, conducătorii auto vor fi nevoiți să oprească imediat pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare și atunci când mașinile de poliție, pompieri sau ambulanțele au pornite doar semnalele de avertizare, nu și cele sonore.

„În cazurile urgente, în care serviciile publice trebuie să intervină imediat, contează fiecare minut, el putând face diferența între salvarea sau pierderea unei vieţi omenești. În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetățenii au fost nemulțumiți de timpul în care serviciile de ambulanță, care trebuiau să acorde primul ajutor în cazul unor accidente rutiere sau al altor catastrofe, au întârziat, fapt ce a dus la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieți omenești”, au transmis inițiatorii proiectului.

Momentan, această modificare a Codului Rutier 2023 este în stadiul de propunere. Urmează să fie depusă în Parlament, iar mai apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Citește și Accident ireal la Iași! O șoferiță a pierdut controlul volanului, a zburat printr-o stație Peco și s-a oprit într-o casă. Momentul a fost filmat – VIDEO

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Informația pe care trebuie să o știe toți românii care au contract cu PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica. Care sunt condițiile în care pot rămâne fără curent electric sau gaze
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Elena Lasconi, candidată USR la prezidențiale, se întâlnește cu Nicușor Dan
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin