Mare lovitură în business. Rușii de la Lukoil și-au găsit noi parteneri de afaceri. Ghinion pentru Bruxelles

Afacerile conduse de antreprenori din Rusia continuă să fie închise pe bandă rulantă, în Europa. Cel mai recent caz vizează gigantul Lukoil, care e nevoit să-și vândă rafinăria din Italia, din cauza embargoului petrolier. Totuși, aproape orice criză poate fi privită ca pe o mare oportunitate.

21 oct. 2022, 12:16
Mare lovitură în business. Rușii de la Lukoil și-au găsit noi parteneri de afaceri. Ghinion pentru Bruxelles

Compania rusă Lukoil are în plan restructurarea unității sale de tranzacțioanre, Litasco și să vândă rafinăria ISAB din Italia, pentru a reduce impactul sancțiunilor UE asupra țițeiului din statul lui Vladimir Putin, scrie Bloomberg.

Astfel, în primă fază, Litasco se va împărți în două unități, una cu sediul la Geneva, care se va numi Litasco West și cealaltă la Dubai. Litasco West va procesa livrările de petrol non-rusești către Europa și va gestiona rafinăriile din Bulgaria și România.

Compania din Elveția va deține o pondere minoritară în rafinăria condusă de Total Energies SE, din Olanda. Cât despre Litasco Middle East, din Dubai, va fi responsabilă de comerțul cu petrol rusesc și operațiunile din Asia.

Lukoil s-ar putea închide după 5 decembrie, dacă intră în vigoare embargoul UE asupra petrolului rusesc, avertizează presa occidentală. Rafinăria din Italia furnizează aproximativ un sfert din produsele combustibile ale „Cizmei” și are 3.000 de angajați.

Dubai a devenit o destinație de top pentru cetățenii ruși și companiile puternice, care-și permit să se mute în străinătate. Emiratele Arabe Unite, al căror centru principal de afaceri este Dubai, nu aplicat politicile din Europa și Statele Unite în relația cu Rusia. De asemenea, Dubai rămâne atractiv, în special prin taxele mici stabilite de guvernanți.

 

Probleme pentru Lukoil. UE continuă să-i trimită arme lui Volodimir Zelenski

 

Cert este că în ceea ce privește activitatea din Europa, pentru Lukoil urmează vremuri din ce în ce mai tulburi. Dacă democrații și Ursula von der Leyen vor rămâne la putere, războiul din Ucraina va continua. Conflictul este departe de a se încheia, poziție asumată la nivelul SUA și de liderii europeni.

„Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruşi sunt pământ ucrainean şi vor face întotdeauna parte din acest stat suveran”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, pe Twitter.