Mare scandal: cine vrea să-i ia afacerile lui Dorinel Umbrărescu. „Regele Asfaltului”, nevoit să se retragă

Dorinel Umbrărescu a intrat în atenția Statelor Unite ale Americii. Antreprenorul din Bacău ar urma să cedeze toate afacerile.

16 mai 2023, 09:30
Mare scandal: cine vrea să-i ia afacerile lui Dorinel Umbrărescu. „Regele Asfaltului”, nevoit să se retragă

Dorinel Umbrărescu va fi nevoit să se retragă definitiv din marile afaceri din transporturi. Un colos american este interesat de preluarea firmelor gestionate de celebrul antreprenor român, cu bună reputație în piață.

Proprietarul companiilor de construcții Tehnostrade, Spedition UMB și SA&PE Construct SRL ar urma să fie preluate de o multinațională străină, de americanii de la Bechtel, scrie Puterea.ro. Surse apropiate negocierii au declarat că afacerile lui Umbrărescu sunt în acest moment auditate la Deloitte.

Omul de afaceri român este unul dintre cei mai importanți constructori de autostrăzi și drumuri expres din țară. El a executat și are în execuție în jur de 400 de kilometri de șosea rapidă, iar totalul contractelor sale se ridică la 23,1 miliarde de lei.

Dorinel Umbrărescu încă nu a oferit nicio reacție pe marginea acestui subiect.

Sursa citată scrie că afaceristul român intenționează să facă exitul din afaceri pe fondul mai multor nemulțumiri: inconsecvența măsurilor legislative și fiscale, inflația explozivă – creșterea prețurilor materialelor de construcții, managementul defectuos al CNAIR, invazia companiilor din Turcia, exodul forței de muncă.

Nu doar UMB e nemulțumit de cadrul socio-economic dezastruos pe care-l pune la dispoziție guvernul afaceriștilor români. Într-o analiză făcută de Sierra Quadrant se spune că în zonele de business cu cele mai mari probleme, pe locul secund se află sectorul construcțiilor, cu 21.085 de firme în dificultate. Numărul companiilor în insolvență în acest sector a crescut cu 22,9%, iar a celor radiate cu 8,8%.

Numărul firmelor de construcții care și-au suspendat activitatea a crescut cu 27%, iar a celor care au pus lacătul pe ușă, fiind dizolvate, a crescut cu 26%.

,,Creșterea puternică a prețurilor materialelor de construcții alături de scumpirea semnificativă a utilităților (energie, gaze, carburanți) au dat peste cap multe dintre planurile constructorilor, iar scumpirea finanţării bancare a accentuat problemele din acest sector. Nu este exclus ca, în 2023, numărul firmelor cu probleme din acest sector să crească cu 20-30%”, arată analiza.

Reputație proastă pentru americanii de la Bechtel, în România

În ceea ce privește compania americană Bechtel, de numele ei se leagă multe scandaluri și controverse. Reputația gigantului american este mai degrabă proastă.

Contractul cu Bechtel, prin care statul român a plătit 1,4 miliarde de euro pentru doar 52 de kilometri de autostrăzi, este considerat cel mai păgubos acord încheiat de România după Revoluţie. Au fost inaugurați în 2009-2010 în timpul premierului Emil Boc – actual primar în Cluj-Napoca, după ani de blocaje pe toate tronsoanele.

În urma comunicării veștii legate de UMB și Bechtel, în social media s-a declanșat un mare scandal. Românii cer ca afaceristul autohton să nu capituleze.