Mare scandal. Motivul halucinant pentru care noile tramvaie din București nu pot fi utilizate

Noile tramvaie promise de Nicușor Dan bucureștenilor încă nu au fost puse în circulație, iar furnizorii, cei de la Astra Arad, amenință că vor continua scandalul în instanță, deși nu și-au respectat contractul.

28 nov. 2022, 09:21
Mare scandal. Motivul halucinant pentru care noile tramvaie din București nu pot fi utilizate

Comisia specială de la Primărie a refuzat să semneze recepția tramvaielor care se află, din vară, în depourile Societățnii de Transport București (STB). Discuțiile dintre cele două părți s-au blocat după ce Astra Arad a livrat tramvaie cu motoare mai slabe decât cele prevăzute în caietul de sarcini, informează Gândul.

Mai precis, cei de la Astra Arad au livrat tramvaie cu motoare cu capacitate de 100 kw, în loc de 120 kw, așa cum fusese stabilit inițial. Acum, tot cei de la Astra Arad, reprezentați de patronul Valer Blidar, amenință cu procese. Afaceristul român a transmis un ultimatul Primăriei Capitalei și a fixat o dată-limită, 1 Decembrie.

Primele tramvaie, 13, au fost achiziționate de Primăria Capitalei din fonduri europene, de la Astra Arad. Contractul prevede ca în total, să fie puse în circulație 100 de tramvaie. În urma licitației, cei de la Astra Arad și-au asumat montarea unor motoare de 120 kw, doar că între timp, s-au „răzgândit” în privința „motorului câștigător”.

 

Patronul Astra Arad face scandal. E pregătit să acționeze în instanță, împotriva PMB (Nicușor Dan)

 

Deși Vasile Blidar a schimbat „regulile” din mers, acum amenință cu procese PMB-ul.

„Toate elementele (n.red. – boghiuri, frâne, roți) sunt din Germania. Dacă Primăria nu acceptă tramvaiele vom întrerupe fabricația, ne vom judeca, vom aduce experți din Elveția, Germania, din afară să nu poată fi suspectați de corupție și cred că vom câștiga. Eu știu ce produs facem.

Tramvaiul pentru București a fost prezentat de Siemens acum două luni la Expoziție la Berlin doar că e vopsit altfel”, a declarat patronul de la Astra Arad, pentru Economedia.

Comisia de Recepție nu are curajul să pună semnătura pe documente, din moment ce produsele livrate nu corespund cu angajamentele asumate în urma licitației.