Mare surpriză în politică. Cristian Diaconescu: „Sunt noul președinte al PMP. Îmi iau în serios rolul de lider”. Acuzații grave

Anunț neașteptat în politica din România! Scandalul din PMP, dintre Cristian Diaconescu și Eugen Tomac, a fost tranșat în instanță, susține fostul ministru de Externe. 

07 feb. 2023, 09:24
Mare surpriză în politică. Cristian Diaconescu: „Sunt noul președinte al PMP. Îmi iau în serios rolul de lider”. Acuzații grave

Cristian Diaconescu este noul președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP). Astfel, Eugen Tomac, omul de încredere al lui Traian Băsescu, a fost îndepărtat din funcția de conducere, a lăsat de înțeles diplomatul.

De asemenea, Cristian Diaconescu a lansat acuzații grave la adresa taberei adverse din partid:

„Sunt noul președinte al PMP. Îmi iau în serios rolul de lider (…)

Au cerut fuziunea cu PNL. Nu am fost de acord cu asta. Au încercat o preluare ostilă, dar trebuie respectată legea partidelor politice, statul partidului etc. Nu le-au respectat. Au sperat că voi abandona și voi spune că nu merită efortul.

Am contestat în instanță și în urmă cu câteva zile a fost casată o hotărâre de fond obținută pentru înregistrarea noii conduceri, apoi a fost retrimisă cauza, cu mențiunea că trebuie să se facă dovada ca un statut legat întocmit”, a declarat fostul ministru de Externe, pentru Gândul, în emisiunea lui Marius Tucă.

 

Cauzele războiului din PMP, Cristian Diaconescu vs. Eugen Tomac

 

Partidul Mișcarea Populară (PMP) a fost înființat de către Traian Băsescu, imediat după ce acesta și-a încheiat cel de-al doilea mandat de președinte al României, în 2014. La primele alegeri parlamentare, PMP a reușit să atingă pragul de 5%, însă în 2020 a ratat „la mustață” minimul necesar pentru obține locuri în legislativ.

Tensiunile dintre tabăra „Diaconescu” și tabăra „Tomac” ar fi început pe fondul unor potențiale mișcări de fuziune. Oamenii lui Tomac și-ar fi dorit să fie preluați de PNL, iar Cristian Diaconescu și-ar fi dorit mai degrabă o apropiere față de mișcarea suveranistă, adică de AUR.

„Am discutat cu aproape toți șefii de partide din România, cu PSD, cu AUR, cu PNL, cu USR, doar cu domnul Orban nu am discutat. AUR și-ar dori un pol conservator, dar sunt foarte multe elemente de depășit în discuția cu AUR, în primul rând apartenența la UE.

O discuție nu reprezintă o ofertă. Am discutat și cu Marcel Ciolacu și a fost o discuție interesantă. Nu e nimic să facem știre. Eu sunt obișnuit să dialoghez. Statele civilizate, în politică, au dialogul foarte sus pe agendă”, a declarat Cristian Diconescu, în februarie 2022.