Mare surpriză: jucător străin de la Dinamo, convocat la naționala României: „Trecem la next level” | VIDEO

Anunț mare în sportul din România. Unul dintre cei mai buni jucători de handbal din țara noastră a fost naturalizat. El va debuta în echipa națională a României luna aceasta.

06 mart. 2023, 14:53
Mare surpriză: jucător străin de la Dinamo, convocat la naționala României: „Trecem la next level” | VIDEO

România începe să prezinte din ce în ce mai mare deschidere pentru naturalizări.

Ante Kuduz, interul stânga de la Dinamo București, născut în Croația, s-a alăturat lotului pregătit de spaniolul Xavier Pascual. „Tricolorii” vor încerca să se califice la primul campionat european, după cel din 1996.

„Câinele Roșu” Kuduz va debuta pentru România în meciul de miercuri, 8 martie, în deplasarea cu Insulele Feroe. După două etape, Austria este lider în grupa de calificare, cu 4 puncte, urmată de România, cu două puncte – o victorie și o înfrângere. Pe locul al treilea e Ucraina, tot cu două puncte, iar Insulele Feroe e pe patru, cu zero puncte.

 

România luptă tare pentru participarea la Europeanul de handbal

 

În primul meci, România a pierdut cu 36-32 în fața Austriei, iar cea de-a doua partidă a fost cu succes, 34-26 în fața Ucrainei.

După deplasarea din Feroe, pentru România va urma meciul de acasă, programat pentru 11 martie. Pe 26 aprilie România va juca acasă cu Austria, iar pe 30 aprilie se va disputa ultima confruntare, în deplasarea din Ucraina.

Ante Kuduz are 27 de ani, o înălțime de 2.01 metri și cântărește 105 kilograme, potrivit Euro Handball. El a debutat la seniori pentru un club din Croația, GRK Varazdin. Pentru el au urmat apoi două sezoane în Elveția, la Pfadi Winterthur, iar la Dinamo București a ajuns în 2018. De asemenea, „Thor” a mai jucat un sezon la HC Vardar, Macedonia, în sezonul 2021/2022.

 

Primele declarații ale lui Ante Kuduz, în calitate de jucător al naționalei României

 

Noul „tricolor” a oferit primul interviu, în calitate de jucător al naționalei.

„Sunt foarte fericit să pot ajuta echipa, că sunt aici. Familia mea este pentru mine cel mai mare suporter. Prietenii la fel, sunt foarte fericit. După 5 ani, asta nu e o surpriză, că am ales România

(…) Oamenii sunt foarte buni aici, au un temperament foarte cald, la fel ca în Croația, sunt foarte fericit aici”, a declarat Kuduz.

Faptul că România nu a mai participat de aproape 30 de ani la un European nu-l descurajează pe croat, ci-l motivează chiar.

„Pentru mine este o mare șansă. Plecăm la next level. Asta e pentru mine (…) Da, România este casa mea. A doua mea casă. Am priteni mulți aici”, a mai declarat interul.

Potrivit sportivului, dintre bucatele românești, cel mai mult îi plac sarmalele cu vită.

În echipa naționalei mai joacă și alți handbaliști naturalizați, precum Javier Humet (33 de ani, Dinamo București, inter dreapta, născut în Spania) și Saeid Heidarirad (Dinamo București, portar, originar din Iran).