Primul stat din lume care a aprobat noul vaccin eficient atât împotriva variantei originale Covid, cât și Omicron: „Îndeplineşte standardele de siguranţă, calitate şi eficacitate”

O nouă oportunitate pentru giganții din industria farmaceutică! Americanii de la Moderna lansează încă un vaccin COVID. De data aceasta este vorba despre serul care țintește varianta Omicron, cea mai banală și mai răspândită dintre toate, potrivit specialiștilor. 

15 aug. 2022, 17:45
Primul stat din lume care a aprobat noul vaccin eficient atât împotriva variantei originale Covid, cât și Omicron: „Îndeplineşte standardele de siguranţă, calitate şi eficacitate”

Noul ser COVID de la Moderna a fost deja aprobat în Marea Britanie. Acesta ar urma să fie administrat o dată pe an. Regatul Unit este primul stat din lume care a aprobat acest vaccin, informează CNN.

„A fost aprobată pentru doze de rapel pentru adulţi de către MHRA, care a concluzionat că îndeplineşte standardele de siguranţă, calitate şi eficacitate ale autorităţilor de reglementare din Regatul Unit”, a precizat Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi a Produselor Medicale (MHRA) într-un comunicat de presă.

Efectele secundare pe termen scurt observate sunt„de obicei uşoare” şi similare cu cele observate la variantele anterioare ale serului, se precizează în comunicat.

„Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este un instrument mai clar în cutia noastră de instrumente pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli, pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat directoarea MHRA, June Raine.

Totuși, efectele adverse pe termen mediu și lung rămân necunoscute.

Varianta Omicron, mai contagioasă la persoanele vaccinate

Oamenii de știință confirmă faptul că Omicron este de 2,7 – 3,7 ori mai contagioasă decât varianta Delta la persoanele vaccinate. Cea mai mare rată de contagiozitate a fost depistată la persoanele cu doza „booster”, de 3,7 mai mare față de varianta precedentă.

La persoanele nevaccinate, Omicron se transmite de doar 1,17 ori mai ușor față de varianta Delta, o diferență infimă. Studiul are în vedere 12.000 de gospodării din Danemarca, realizat în decembrie.

„Datele noastre confirmă faptul că răspândirea rapidă a Omicron poate fi atribuită în primul rând evazivității imune, mai degrabă decât unei creșteri inerente a transmisibilității de bază”, au transmis autorii studiului publicat pe Medrxiv.org, citat de Reuters.